Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je vzácný, prakticky nejetý Jaguar XJR-15

Filip Melich
Diskuze (2)

Model XJ220 není jediným sportovním Jaguarem z 90. let. Má o něco staršího, ostřejšího a podstatně vzácnějšího sourozence – model XJR-15. Jeden exemplář je právě na prodej.

Výrobu modelu XJR-15 měl na starosti Jaguar Sport, což byl společný podnik automobilky Jaguar a závodního týmu Tom Walkinshaw Racing (TWR). Probíhala v letech 1990 až 1992 v anglickém Bloxhamu a vzniklo 53 kusů, přičemž 27 exemplářů (včetně prodávaného) bylo postaveno tak, aby mohly být schváleny do silničního provozu.

Vzhled vozu navrhl Peter Stevens, jehož rukopis později nesl i legendární McLaren F1. Základem konstrukce XJR-15 je karbonová vana vycházející z Jaguaru XJR-9, který v barvách týmu Silk Cut Jaguar v roce 1988 vyhrál čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans. Oba vozy mají i shodný motor, vidlicový dvanáctiválec, byť v odlišné úpravě. V XJR-15 má objem šest litrů a výkon 336 kW (457 koní).

Do závodních XJR-15 byla instalována nesynchronizovaná manuální šestistupňová převodovka. Pro silniční kusy byl, údajně na přání, dostupný synchronizovaný pětistupňový manuál. Hmotnost vozu byla pouhých 1050 kilogramů, čehož bylo dosaženo rozsáhlým použitím karbonových vláken. Ostatně, Jaguar XJR-15 se díky tomu stal prvním plně karbonovým autem, které mělo schválení do silničního provozu.

Kdo si chtěl v 90. letech Jaguar XJR-15 pořídit, musel si připravit 500 tisíc liber, což je ekvivalent dnešního zhruba 1,1 milionu liber (asi 32 milionů korun). Tento konkrétní exemplář je momentálně nabízen prostřednictvím RM Sotheby’s za 1,45 milionu liber, tedy za téměř 42,3 milionů korun. Dostanete za to vůz s číslem podvozku 021 a nájezdem pouhých 1362 mil (zhruba 2,2 tisíce km). A sluchátka pro komunikaci se spolujezdcem – bez nich se při jízdě prý neuslyšíte.

Filip Melich
Diskuze (2)

Doporučujeme

25. 1. 2022 11:49
Bloxham
Ja jsem necely rok pracoval v Bloxhamu. Uplna vesnice, vedle business centra kde jsme byli vsude okolo jen ovce a louky ... to mi rekni kde tam asi delali takovyhle pecky.

Nicmene tohle je anglicka klasika, v okoli Oxfordu, Milton Keynes a obecne jihovychod anglie je neskutecna koncentrace automobilismu, predevsim F1 a sportovnich a zavodnich aut, vsechny ty McLareny atd atd.

Znamy v nejaky podobny vesnici ve skladu delali top top satelity. Proste anglie ... nikdy nevis jaky super high-tech maji v nejaky vesnicce :-!
Avatar - Emel
25. 1. 2022 11:16
Hezký
15 se mi vždycky líbila víc než XJ-220, je taková kompaktnější... moc pěkný auto. :yes: