Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nádherná replika Lancie Stratos má šestiválec od Alfy. A je na prodej!

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Pokud máte slabost pro italské automobily, tato replika by mohla být přesně pro vás. 

Lancia Stratos patří mezi největší legendy motoristického sportu. Od začátku byl Stratos vyvíjen jako závodní speciál. A vyplatilo se. V letech 1974 až 1976 získala Lancia s modelem Stratos tři konstruktérské tituly v MS v rallye za sebou a v roce 1977 se historicky prvním mistrem světa stal Sandro Munari. 

Výroba silniční verze probíhala v letech 1973 až 1978. Vyrobilo se celkem 492 kusů, takže si dovedete představit, že sehnat jeden z exemplářů není jednoduché. A když už, nebude vůbec levný. 

Pokud jste schopni spokojit se s replikou, jedna zajímavá je nyní na prodej. A snad originální Stratos neurazíme tím, když řekneme, že je vcelku povedená. O stavbu se postarala společnost LB Specialist Cars, jedna z nejlepších firem stavějící repliky modelu Stratos. Pro milovníky skládaček mají dokonce sady DIY (udělej si sám).

Replika je založena na již existující verzi Lister Bell STR z roku 2017 s pětistupňovým manuálním řazením a legendárním šestiválcovým motorem Busso od Alfy Romeo. Tato replika je tak ztělesněním italského automobilového inženýrství. 

Video se připravuje ...

Jak jsme již zmínili, Lancia Stratos je převážně soutěžní speciál. Replika se toho drží a nabízí přidané přední světlomety, lapač nečistot, střešní nasávač, ochrannou klec a nastavitelný podvozek Gaz. 

Kokpit je vytvořen ve stylu modelu Stratos Stradale. Řadicí páka Nardi, pedály Wilwood a čtyřbodové pásy Sabelt navazují pocit soutěžáku. Ten je ale doplněn i o moderní vybavení, mezi které patří navigační systém a bezdrátová zadní kamera - vše od Garminu. 

Kolik bude tato povedená replika stát? V době psaní tohoto článku je nejvyšší nabídkou 55.500 dolarů (1.234.000 korun). Teď ji ještě navléct do zeleno-červených barev Alitalia se žlutými disky kol a nostalgie nebude moct být dokonalejší. 

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
29. 11. 2023 16:06
Pekný počin
pustiť sa do takejto stavby a zatial aj za vcelku zaujímavú cenu.