Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupce Fordu Mondeo se začíná rýsovat. Jsou tohle jeho nákresy?

David Bureš
Diskuze (11)

Ford v roce 2022 definitivně ukončí výrobu aktuálního modelu Mondeo. Blíží se tak čas jeho nástupce, o kterém toho stále moc nevíme. V Číně se však objevily jeho možné nákresy.

Střední třída už dávno ztratila svoji někdejší sílu, zájem o tento segment setrvale klesá, zákazníci zkrátka přesedají do jiných druhů aut. A tak se nabídka ve střední třídě v posledních letech silně proměňuje. Někteří výrobci kategorii opouští, jiní mění koncepci svých zástupců. Změně se do budoucna nevyhne ani jeden z tradičních představitelů kategorie, Ford Mondeo.

Už dlouho se mluví o tom, že Mondeo do budoucna čeká zásadní změna. Otevřeně se spekuluje o tom, že se promění v crossoveru, objevovaly se třeba zprávy o jeho přiblížení k Subaru Outback. To ostatně naznačila i sama automobilka, náhrada za Mondeo by tak měla být crossoverem, s prvky kombíků nebo SUV.

Jenže bližších zpráv přímo od výrobce jsme se nedočkali, a to ani poté, co Ford na jaře oficiálně oznámil, že výroba současného Mondea bude pro Evropu ukončena v březnu 2022. Dopředu oznámený konec produkce vozu v továrně Valencia Ford vysvětloval tím, že díky tomu budou zákazníci na tento krok včas připraveni.

Mezím se přitom na čínském trhu představil Ford Evos, automobil, který přesně odpovídá popisu budoucí náhrady za Mondeo. Jde totiž právě o crossover kombinující prvky různých tříd. Jenže Ford dal rychle najevo, že Evos je projekt určený pro Čínu a že se neplánuje jeho prodej jinde ve světě.

Od té doby je zase o nástupci Mondea ticho po pěšině. Jen se spekuluje o tom, že vůz skutečně prvky Evosu použije, jen bude třeba menší a uchová si jméno Mondeo.

Jenže nyní se na čínských serverech objevily nákresy, díky nimž spekulace o náhradě Mondea opět zesílí. Skici s vyobrazeným červeným automobilem jsou totiž prezentovány jako ukázka „nového Mondea“.

Vůz má celkovým zjevem Evosu hodně blízko. Hlavně příď s nízkými světlomety a majestátní maskou je dříve odhalenému crossoveru hodně podobná. Na rozdíl od Evosu si však uchovává siluetu tříprostorového automobilu. Byť v tuto chvíli není úplně jasné, zda jde o sedan, nebo liftback s otevíratelnými pátými dveřmi od zavazadelníku.

Tvary automobilu na skicách přitom odpovídají nedávno zachyceným prototypům, které celkově opravdu působí jako „sedan verze Evosu“. Inspirace světem SUV přitom skutečně nechybí, protože podvozek se jeví zvýšený ve srovnání s konvenčními modely střední třídy.

Co se týče motorů, očekává se příchod mildhybridního benzinového čtyřválce 2.0 EcoBoost. Dorazit by však měl i full-hybrid a plug-in hybrid s možností dobíjení ze zásuvky. Naopak s turbodiesely už se údajně nepočítá.

I přes zveřejněné skici nového Mondea však pořád nevíme, zda takto koncipovaný automobil do Evropy skutečně dorazí. Z evropské centrály totiž o novince stále nezaznívají žádné zprávy. Není tak vyloučena, že jde jen o vyobrazení auta pro čínský trh.

David Bureš
Diskuze (11)

Doporučujeme

7. 11. 2021 20:29
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste> http://www.fordauto.sk/
Avatar - Midlosek
7. 11. 2021 11:03
Re: Ford zabil Mondeo
Teď je na řadě Transit. Převlečený Caddy je myslím první vlaštovkou. Zahrávají si teď i s tradiční známkou, jako je Mustang nebo Transit a to je pro Ford mnohem větší risk než "jen" zaříznout Mondeo.
Avatar - twistedTSD
6. 11. 2021 22:47
Re: Ford zabil Mondeo
Ford podle mě míří k evropskému fiasku. FL Focus s nic moc motory a odstraněným klimapanelem asi vody čeřit nebude a dál chci vidět, co tady mají v plánu. Hádám, že to doklepou s Pumou a Kugou a pokusí se zaujmout něčím na MEB.
Avatar - twistedTSD
6. 11. 2021 22:42
Re: Ford zabil Mondeo
Hate-list.
6. 11. 2021 21:43
Re: Ford zabil Mondeo
Přesně. A podobně to Ford podělal s prapodivně tvarovaným posledním Focusem, který dnes navíc nenabízí se 4válcovou 1.5 a tu tříválcovou 1.5 ještě prodává jen s automatem! :-O A u Fiesty místo zcela nové generace vyvinul jen její modernizaci a brutálně ji zdražil, zatímco z úspěšného SUV Kuga udělal jakýsi podivný crossover. Prostě průser na průser a vývoj prodejů v Evropě tomu plně odpovídá.... :-( :no: