Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford odhalil nový Evos. Podobné auto by mohlo nahradit Mondeo

Jan Zajíc
Diskuze (23)

V březnu automobilka Ford prozradila, že současné evropské Mondeo se bude ve španělské továrně vyrábět už jen do března 2022. A je pravděpodobné, že nová generace už nebude. 

Důvodem je podle automobilky změna zákaznických preferencí. Evropské prodeje v segmentu střední třídy dlouhodobě klesají, podle Fordu se střední třída od roku 2000 postupně propadla o 80 %. Zákazníci zkrátka raději upřednostňují různá SUV a crossovery.

Právě tímto směrem ostatně půjde také Ford. Automobilka už dříve dala najevo, že v segmentu D bude nadále zastoupena crossoverem. Kombinovat má prvky SUV a kombíku. A teď tu právě takové auto máme.

Ford totiž v Šanghaji představil model Evos, na jehož vývoji se ve velkém podílel čínský tým Fordu. Novinka, o které modrý ovál tvrdí, že je určena výhradně pro čínský trh, kromě snahy o zkřížení SUV, kombíku a snad i kupé zaujme také například předními světlomety spojenými lištou s technologií LED. Ještě zajímavější je ale interiér, kterému dominuje digitální palubní deska o šířce 1,1 metru.

Tvoří ji digitální přístrojový panel s úhlopříčkou 12,3 palce a 27palcový dotykový displej se 4K rozlišením. Evos využívá infotainment Sync+ 2.0 a zajímavostí je také virtuální osobní asistent. 

O pohonném ústrojí zatím automobilka mnoho neprozradila, předpokládá se ale přítomnost plug-in hybridní techniky. Na další podrobnosti si ještě budeme muset počkat. Stejně jako na informace o globálním, případně evropském, nástupci Mondea.

Jan Zajíc
Diskuze (23)

Doporučujeme

21. 4. 2021 15:02
Vel Satis
Čekal jsem inspiraci Outbackem - velký zvednutý kombi pro chlapa. Tohle mi připomíná spíš Vel Satis nebo Opel Sigma a netuším, proč se ve Fordu domnívají, že se to bude prodávat.
21. 4. 2021 13:56
Re: Pěkný
Možná druhá, ale naprosto zásadní! :-O :no:
21. 4. 2021 08:10
Konečně
Konečně přišel Ford s designem, který vypadá dobře, tedy ne jako poslední modely Focus, Kuga, Puma a jejich rybí výrazy. Tenhle design se celkově povedl, chválím i návrat loga do masky chladiče. Vnitřek nuda, celodisplej je sice asi aktuálně "cool", ale jinak mi přijde úplně bezduchý, prázdný. Jen mám obavu, že Evos praktičnost Modea nenahradí, je to tak nějak jiný typ auta ;-)
21. 4. 2021 07:22
Re: Re: Mondeo alebo C5 X
Tak c5ka ma od kombi hodne daleko, to je skor velky hb ala signum.
Avatar - Ozzman
20. 4. 2021 21:24
Re: Mondeo ?
Takže k dokonalosti chybí jen TDCI AWD :)