Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupce Jaguaru F-Type navzdory jeho slabým prodejům bude. Dostane elektromotor!

David Bureš
Diskuze (12)
Britská značka se zástupce v segmentu sporťáků nechce vzdát, a to přestože racionálnější volbou by bylo nějaké další SUV.

Jaguar F-Type bezesporu patří mezi nejhezčí sportovní automobily současnosti, když si svojí krásou nezadá se svým někdejším předchůdcem, E-Typem. Přesto jeho prodeje nejsou nijak závratné, od roku 2013 se ho po celém světě prodalo jen zhruba 45.000 kopií. To však výrobci nebrání tomu, aby počítal s jeho nástupcem.

„Časem uděláme další řadu sportovních aut. Někteří lidé si myslí, že se blíží konec sporťáků, protože SUV díky moderní technice zvládnou projet zatáčkou stejně rychle jako ony. Ale na sporťácích je vždy něco emocionálního, co vyjadřuje jejich design a výkon,“ říká šéfdesignér Jaguar Ian Callum, který v této roli působí již od roku 1999, což v automobilovém světě rozhodně není obvyklé.

Příchod nástupce F-Typu je zatím daleko, a tak je o jeho podobě zatím předčasné mluvit. Jedno je však jisté, nevyhne se elektrifikaci. „Všechny naše automobily uvedené po roce 2020 budou v nějaké formě elektrifikované, ať už půjde o čisté elektromobily, plug-in hybridy nebo mild hybridy,“ zdůrazňuje generální ředitel severoamerického zastoupení Jaguar Land Roveru Joe Eberhardt nedávno odhalené budoucí plány automobilky.

Ostatně už dnešní F-Type se musel přizpůsobit době, když vedle pětilitrového osmiválce a famózního šestiválce letos rozšířil svoji nabídku o dvoulitrový čtyřválec. Ten má několik úkolů, snížit cenu auta, pomoci flotilovým emisím značky a přilákat nové zákazníky, hlavně ze zemí, kde se na velkoobjemové agregáty vztahují vysoké daně.

Navíc Jaguar nedávno ukázal, že elektrického pohonu se vůbec nebojí. Elektromotor totiž nechal umístit i do legendárního E-Typu.

David Bureš
Diskuze (12)
27. 9. 2017 04:32
Re: vize
V příští generaci už žádný kompresor nebude. R6 bude twin turbo, stejně jako V8. Hybrid není pro klienty no way a e-F-T si vezmou i ti, co by nad tím neuvažovali.
Avatar - white label
26. 9. 2017 21:45
Re: wotfak?
To ne, ale oni už teď v Indii "jedou" F-Type na 3D tiskárnách... ;-)
Avatar - woody-alien
26. 9. 2017 21:18
Re: wotfak?
Sem nevěděl, že se F-Type taky lisuje v Loděnicích. >:-[]
Avatar - woody-alien
26. 9. 2017 21:16
Re: Slabé predaje?
Ovšem o rozsahu Ottova slovníku... >:-[]
Avatar - Korendir
26. 9. 2017 17:21
Re: vize
Já myslím, že ne. Podle mého tam nacpou plug-in, nebo mild hybrid. Výkon ještě poroste od momentální V6, nebo dokonce V8 a klienti to koupí. Dává mi to více smysl než samotný 2.0 i4 Turbo, které je nyní jako základ. K tomuto to prostě nepatří, i když to má 300k