Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupcem BMW i8 se má stát hybridní supersport i12 s výkonem přes 670 koní

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)

BMW i8 se mělo původně dočkat nástupce, který jen využije jeho vylepšenou techniku. Nakonec ale může být všechno jinak a můžeme se dočkat výrazně výkonnějšího vozu.  

BMW koncem června letošního roku na akci #NEXTGen v domovském Mnichově poodhalilo svoji budoucnost. Na akci se mimo jiné představil i koncept BMW Vision M Next, o němž již se již tehdy neoficiálně hovořilo jako o předobrazu sériového modelu, jehož se máme dočkat v první polovině příštího desetiletí.

Koncept zaujal svým designem kombinujícím prvky aktuálního plug-in hybridu i8 s liniemi slavného kupé M1 s řadovým šestiválcem před zadní nápravou. Vedle svého vzhledu však přitahoval i svou technikou. Plug-in hybridní systém totiž využívá přeplňovaný benzinový čtyřválec o objemu dvou litrů v kombinaci s dvojicí elektromotorů a disponuje nejvyšším výkonem 441 kW (600 k).

BMW Vision M Next má akcelerovat z 0-100 km/h za tři sekundy a jet nejvyšší rychlostí 300 km/h. Připomeňme si, že BMW i8 v aktuální podobě využívá 1,5litrový tříválec a dva elektromotory o celkovém výkonu 275 kW (374 k), přičemž na stovce je za 4,4 sekundy a jede maximálně 250 km/h.

Podle nových neoficiálních zpráv, které zveřejnil Automobile Magazine, se má BMW i8 skutečně dočkat nástupce, k jehož pohonu bude sloužit plug-in hybridní systém, představený v konceptu Vision M Next.

V sériovém modelu však má tento systém s přeplňovaným dvoulitrovým čtyřválcem disponovat díky silnějším elektromotorům nejvyšším výkonem kolem 493 kW (670 k). Součásti pohonného systému pak má být i sada baterií s kapacitou 135 kWh, v nichž nemají být využity žádné vzácné kovy.

Nástupce BMW i8 s takto výkonným pohonným ústrojím má údajně rozvíjet design konceptu Vision M Next a na trh zamířit pod označením BMW i12. Podle neoficiálních informací se jej máme dočkat v roce 2022.

Zdroj: Carscoops, Automobile Magazine

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)

Doporučujeme