Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejdelší Busík světa: Kolik hipíků se do něj vejde?

Roman Havlín
Diskuze (0)
Volkswagen Bus, známý na některých trzích jako VW Hippie-van, Kombi či Transporter, představuje klíčovou součást automobilové historie.

Vyráběl se v různých verzích od jara roku 1950 a jeho první generace byla produkována až do konce roku 1967, což byl velký úspěch.

Tahle "hippie dodávka" tak byla víc než oblíbená u fanoušků značky Volkswagen a nyní se objevila jedna její dost netradiční přestavba. Tu má na svědomí jeden indonéský automechanik, který si tohle auto tak zamiloval, že postavil jeho 7,6 metru dlouhou verzi.

Za vším stojí muž se jménem Wahyu Pamungkas, jenž si na přestavbu auta najal tým 30 pracovníků a než bylo vše hotovo, trvalo to celý jeden rok. Současně s tím bylo investováno v přepočtu skoro 700 tisíc korun.

A jak vlastně skoro osmimetrový Volkswagen vznikl? Wahyu jednoduše rozřezal několik standardních verzí Busu na polovinu a postupným svařováním vše napojil tak, aby vznikla jedna dlouhá limuzína. Aby se vyrovnal s nárůstem hmotnosti, jeho tým musel dostatečně upravit a vyztužit podvozek a pro jistotu byl vyměněn i 1,5-litrový motor za silnější benzínový dvoulitr z druhé generace VW T2.

Když vynecháme špičkově vypadající karoserii a dvoubarevný lak, to nejzajímavější najdeme v kabině. Tam se totiž nacházejí hned dvě rozměrné kožené pohovky, vetší mini bar a vůz má i plátěnou stahovací střechu. Prostorný interiér prý pojme až 20 cestujících.

Roman Havlín
Diskuze (0)