Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejen telefon u ucha. Za volantem jsou nešvarem i videohovory, ukazuje studie

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Průzkum mezi britskými řidiči ukazuje, že telefon za volantem stále představuje velký problém. A asi nepřekvapí, že hlavně u mladých.

O strastích s telefony za volantem informoval výzkum společnosti RAC již před čtyřmi lety. Tehdy se dokonce hovořilo o problému na „epidemické úrovni“ a studie ve Velké Británii nakonec vedla k zavedení přísnějších sankcí pro ty, kteří telefon za volantem používají. Mluvčí RAC Simon Williams ale upozornil, že problém s nelegálním používáním telefonu za volantem zdaleka nezmizel.

Naopak. S dalšími a dalšími aplikacemi přináší stále více možností komunikace. Letošní studie RAC například informuje o tom, že 18 % řidičů ve věku od 17 do 24 let používá za volantem telefon tak, že se účastní videohovorů! To je dvakrát více než v kterékoliv jiné věkové skupině.

Statistika získaná ze vzorku 3000 britských motoristů však přináší i další nelichotivá čísla. Devět procent dotázaných se přiznalo, že za volantem v provozu hraje na telefonu hry. Dobrou zprávou budiž alespoň fakt, že oproti loňskému roku procento takových uživatelů nepatrně kleslo.

Ve zprávě z roku 2020 mimo jiné stojí, že 79 % motoristů podporuje zavedení kamer, které mají identifikovat nelegální používání telefonů za volantem. To je technologie, která se osvědčila například v Austrálii. Z těchto lidí je 52 % silně pro zavedení přísnějších trestů pro takové hříšníky.

„Naše zjištění z roku 2016 bylo zlomovým okamžikem. Britská vláda apelovala na lidi, aby bylo nelegální používání telefonu za volantem chápáno stejně, jako třeba řízení pod vlivem alkoholu,“ informuje Williams. „Avšak skutečnost, že jde stále o druhou nejčastější aktivitu za volantem, dokazuje, je potřeba dosáhnout dalšího pokroku,“ dodává závěrem.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Doporučujeme

1. 10. 2021 00:15
Telefon za volantem
To je dost zajímavé. Zkoušet videohovor za volantem by mě asi jen tak nenapadlo. Za to ale může asi i to, že jsem dlouho neměl telefon, který by vůbec něco takového zvládal. Teď mám nový a ten umí všechno, co moderní telefon umět má. Taky jsem za něj dal pěknou pálku. Proto mám docela strach, aby se mi třeba nějakým nedopatřením nerozbil. Říkal jsem si tedy, že si na něj koupím nejspíš nějaký obal. Hodně se mi líbí například tento: https://www.finecase.cz/…phone-12-pro-12/