Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejen Tesla. Podivný volant zřejmě nabídne také nový Lexus

Jan Zajíc
Diskuze (65)

Automobilka Lexus 20. dubna světu odhalí nový elektromobil s označením RZ. Na premiéru láká i pohledem do interiéru. A je to docela šok.

Na fotografii je totiž zachycen podivně tvarovaný volant. Má tvar, který se velice podobá nechvalně proslulému volantu automobilky Tesla. Nejde o kulaté "kormidlo", ale spíš o trochu hranatou věc s plochým spodkem, která vypadá, jako by přišla o horní část věnce.

Předpokládáme, že podivný volant bude součástí příplatkového řízení typu drive-by-wire, tedy "po drátech", bez mechanické vazby mezi koly a volantem. Tohle řešení by teoreticky mohlo přinést velice strmé progresivní řízení, takže by možná zvláštní tvar "věnce" nemusel tak vadit, pokud budou i v ostrých zatáčkách nutné jen menší pohyby volantem. Uvidíme.

Pohled do interiéru dále odhaluje kompaktní digitální přístrojový panel a obrovskou obrazovku infotainmentu, natočenou k řidiči. Provedení kabiny vypadá prémiově, zajímavá je také velká středová konzole.

Elektrické SUV využije architekturu eTNGA určenou pro elektromobily, která debutovala v Toyotě bZ4X. Obrázky exteriéru ukazují vzhled rozvíjející současný designový jazyk značky Lexus, neobvykle však vypadá přední maska, která má sice známý tvar ale je spíš jen "naznačená". Klasická výplň chybí. U elektromobilu ostatně není "gril" potřeba.

Přední světla jasně prozrazují příslušnost k značce, zadní zaujmou štíhlostí a roztažením přes celou záď. Při pohledu z profilu si pak můžeme všimnout svažující se střechy.

O pohon by se měly starat dva elektromotory, zajišťující pohon všech kol. V příbuzné Toyotě bZ4x se čtyřkolkou dává každý elektromotor 80 kW, kombinovaný výkon činí 160 kW. Energii zajišťuje baterie s kapacitou 71,4 kWh. Uvidíme, s čím přijede prémiový Lexus.

Jan Zajíc
Diskuze (65)

Doporučujeme

6. 4. 2022 20:39
Re: Prakticke
Ano, ta horna a spodna cast volantu nie je najdolezitejsia a tiez ich az tak nevyuzivam. Ale obcas hej a tak sa mi nepozdava odstranit cast volantu. ABS tiez napr. vyuzivam minimalne, vyhrievane sedacky nikdy, a vymyslel by som este kopu podobnych diskutabilnych prikladov, ale asi zbytocne... Asi sa zhodneme, ze volant je tak dizajnovo rokmi overeny, ze ukrajovat z neho v relativne beznom seriovom aute sa nezda ako dobry napad. Ale mozno buducnost ukaze ako to naozaj je. Vela veci bolo v autach v minulosti svatych a dnes uz su raritne. O 20 rokov mozno vsetci budeme mat volanty ako z KITTa 😀
Avatar - Hammunasakra
6. 4. 2022 11:51
Re: EV od Toyoty
Vím když neteta mívala půjčená tady v česku testovací auta na týden = tak to je jen tak tak důkladně poznat. Když kamarád vrátil testovací auto s asi 2 tisíci km = mohli se pos.. :-!

no a teď to podstatné a důležité KDO SE PŘIDÁvá https://www.kurzy.cz/…eakci-na-masakr/ :yes: :yes: :-)
Avatar - Hammunasakra
6. 4. 2022 11:49
Re: Prakticke
hele ZKLIDNI TO = tak jako testy aut i chápání (jiné) reality MÁŠ FURT přesně OPAČNĚ (asi
Vaculíkovo pravidlo;)

JÁ se JÁ a JÁ se k sobě (na rozdíl od multinicků) HLÁSÍM

tak NEŽVAŇ blbokraviny = já sem JEN amaterasu (BAN za nadávání PRO RUSKÝM SVI..NÍM teď PO začátku války) a já. že chybou ajťáků ACZ se mi s novou platformou zpřístupnil účet kylie sem OKAMŽITĚ NAPSAL do diskuze!

Takže nebuď TRAPNĚJŠÍ než je nutný a NEŽVAŇ blbeblbokraviny
6. 4. 2022 11:40
Re: Prakticke
No neviem, ťažko povedať. Môže to byť aj o zvyku. Trebárs dnes máš v autách pedále v poradí zľava spojka, brzda, plyn. Nedávno som mal možnosť zajazdiť si s veteránom z roku 1920 a ten mal plyn v strede a brzdu vpravo - vieš si predstaviť, čo by sa stalo, keby si musel rýchle dupnúť na brzdu? Počítam, že toto bola podobná situácia - ukážka bola možno vopred plánovaná ako úmysel dokázať, že ten volant je proste zlý. V tomto prípade by som sa radšej spoľahol na vlastnú skúsenosť.
6. 4. 2022 11:36
Re: Prakticke
Vzpomeň na video s krizovou situací v Tesle, nevěděl jak to chytit. ;-)