Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejrychlejší Škoda Citigo na světě? Tato má 245 koní a točí 9 tisíc otáček

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Škoda Citigo měla možná řadu předností, ale rychlost byste mezi ně jistě nezařadili. Přesto existuje jeden exemplář, který "pomaže" hodně svižně. Má totiž výkon 245 koní.

To je výrazně víc, než kolik nabízelo nejsilnější dostupné provedení téhle malé škodovky. Elektrické Citigoe iV dávalo 80 koní (60 kW), nejvýkonnější varianta se spalovacím motorem zase jen 75 koní (55 kW).

Elektrický drobek akceleroval z klidu na stovku za 12,3 sekundy a rozjel se maximálně na 130 km/h, benzinový sourozenec zvládl sprint nejlépe za 13,2 sekundy a pádil nejvýš 172 km/h.

Video se připravuje ...

Citigo, které vám chceme ukázat prostřednictvím tohoto článku, je úplně jiná liga. Vzniklo totiž pro motorsport. Aktuálně v něm jezdí známý český závodník Jan Černý, který tento týden na okruhu Circuit de Catalunya u Barcelony vstoupí do letošního mistrovství Evropy v rallycrossu.

Černého škodovka by měla být jediným existujícím Citigem upraveným pro závody v rallycrossu. A s velkou pravděpodobností také jde o vůbec nejrychlejší Citigo na světě.

Auto, které ve spolupráci s PAJR Motorsport postavila společnost LMP Racing, začínalo jako autocrossový speciál, pro soutěže v rallycrossu bylo později přestavěno.

Tunu vážící stroj pod upravenou karoserií ukrývá atmosféricky plněnou šestnáctistovku o výkonu 180 kW, která přes sekvenční šestistupňovou převodovku pohání přední kola. Motor mimochodem umí točit až devět tisíc otáček za minutu.

Mistrovství Evropy v Barceloně se uskuteční v pátek 23. a sobotu 24. července. Nově mohou diváci sledovat závod na oficiálních stránkách www.fiaworldrallycross.com v rámci předplatného na kanále RX+. 

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Intercool
22. 7. 2021 20:06
Re: 9000
A co by jsi chtěl dělat v rallycrossu při 3500 rpm?
Avatar - lamal
22. 7. 2021 13:32
9000
no to je des, kto by dnes chcel tocit 9000 ot ? aj 3500 je moc, nepouzitelne :D