Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejslavnější filmové honičky: Genevieve (1953)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Slavná britská komedie z první poloviny padesátých let předvádí, že dramatickou honičku lze natočit i s úctyhodnými automobilovými kmety.

Příběh se záplatkou starší než automobil natočil v roce 1953 režisér Henry Cornelius podle scénáře od Williama Rose. Hlavními hrdiny jsou právník Alan Mckim s manželkou Wendy v Darracqu pojmenovánem Genevieve a obchodník Ambrose Claverhouse s přítelkyní Rosalindou Peters a jejím bernardýnem ve Spykeru.

Oba stroje mají rok výroby 1904 a jejich majitelé se s nimi účastní tradiční jízdy historických vozidel z Londýna do Brightonu pořádané na počest zrušení tzv. Praporkového zákona. Alan i Ambrose jako správní nadšenci nedají dopustit na kvality svých strojů a právě díky tomu mezi nimi vznikne sázka, která je příčinou bláznivého závodu dvou (v té době padesátiletých) veteránů na zpáteční cestě z Brightonu do Londýna.

Genevieve je dnes možná již lehce pozapomenutou filmovou klasikou, ale v době svého uvedení do kin a po několik následujících let se právě tento film postaral nejen ve Velké Británii nebo Západní Evropě ale i u nás o velké zvýšení zájmu o veterány.

Darracq 25 HP, po němž je snímek pojmenován, se dochoval až do současnosti stejně jako jeho soupeř a v roce 2002 se dokonce oba vozy zúčastnily vzpomínkové akce na natáčení a jízdy Londýn-Brighton.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)