Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Největší čínská automobilka SAIC dosáhla rekordního zisku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Společnost zvýšila čtvrtletní prodej o 18,4 procenta na 1,06 milionu vozů a tržby o 54 procent na 96,7 miliardy jüanů.

Čistý zisk největší čínské automobilky SAIC Motor v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 56 procent na rekordních 4,5 miliardy jüanů (přes 11 miliard Kč). Zisk tak výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 3,24 miliardy jüanů.

Společnost zvýšila čtvrtletní prodej o 18,4 procenta na 1,06 milionu vozů a tržby o 54 procent na 96,7 miliardy jüanů. Firma předpověděla, že v celém letošním roce zvýší zisk o minimálně deset procent navzdory předpokládanému zpomalení růstu čínského automobilového trhu.

SAIC v Číně spolupracuje s předními světovými automobilkami, například s největším americkým výrobcem automobilů General Motors nebo s evropskou jedničkou Volkswagen. Firma podobně jako někteří její čínští konkurenti doufá, že se po úspěchu na domácím trhu prosadí i globálně.

SAIC v roce 2007 získala továrnu Longbridge v britském městě Birmingham díky fúzi s menším domácím konkurentem Nanjing Automobile Group. Ten o dva roky dříve převzal aktiva zkrachovalé britské společnosti MG Rover. V loňském roce SAIC koupila téměř procentní podíl v automobilce GM. SAIC je hlavním partnerem GM v Číně, kde firmy provozují několik společných podniků.

Čína předloni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu na světě. Loni prodej aut v Číně stoupl zhruba o třetinu na rekordních 13,8 milionu vozů. Letos se však očekává zpomalení růstu čínského trhu kvůli konci vládních opatření na podporu poptávky.

V prvním čtvrtletí se prodej zvýšil o devět procent na 3,84 milionu vozů. Ve stejném loňském období přitom růst dosáhl 76 procent. "V prvním čtvrtletí stoupl prodej automobilů o méně než deset procent ve srovnání s více než 70procentním nárůstem před rokem. To je docela výzva pro každého hráče (na čínském automobilovém trhu) a situace se až do podzimu nezlepší," uvedl jeden z analytiků makléřské společnosti Minzu Securities. Dodal, že některé automobilky by tak letos mohly být v Číně ztrátové.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)