Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Němci nenápadně opancéřovali Rolls-Royce Cullinan, jeho cenovka je extrémní

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Toužíte po vysokém luxusu a eleganci, ale současně nechcete podcenit své bezpečí? Německá společnost Klassen má zřejmě odpověď.

Renomovaný úpravce luxusních vozů totiž představil speciální verzi modelu Rolls-Royce Cullinan, která díky řadě úprav splňuje bezpečnostní standard CEN 1063 na úrovni BR6. Vůz by tak měl odolat puškovým nábojům dokonce až v ráži 7,62x51 a současně simultánnímu výbuchu dvou ručních granátů DM51.

Pro dosažení této odolnosti měl úpravce vybavit celou karoserii inovativním neprůstřelným pancéřováním z lehkých materiálů, které chrání také strop a podlahu. Nechybí vrstvené neprůstřelné sklo, zesílení kliky dveří nebo systém hašení požárů.

Součástí úpravy je také instalace sirény, výstražných světel nebo komunikačních zařízení a došlo také na modifikaci podvozku, který si nově musí poradit s vyšší hmotností. Komponenty podvozku i brzdy tak prošly zesílením a do podběhů se nastěhovala odolná kola, obutá do run-flat pneumatik.

Navzdory množství praktických úprav, které by měly posádku uchránit i před hodně divokou přestřelkou, si přitom Rolls-Royce Cullinan uchoval svůj luxusní a téměř sériový vzhled. Totéž pak víceméně platí i pro interiér, který byl u vozu na fotkách již od automobilky dodán se stropnicí Starlight a čalouněním vínovou kůží. Společnost Klassen ovšem nabízí i úpravy interiéru, takže dokáže vůz přizpůsobit přesně požadavkům zákazníků.

V sériovém stavu pak zůstala i pohonná jednotka, kterou je 6,75litrový motor V12 s twin-turbo přeplňováním, nejvyšším výkonem 420 kW a maximálním točivým momentem 850 Nm. Úpravce bohužel nezmiňuje, o kolik kilogramů je neprůstřelný vůz těžší. Je však jisté, že úpravy ovlivní dynamiku i ovladatelnost.

Luxusní tank na kolech ovšem nabízí působivou kombinaci bezpečí a luxusu, kterou si ale nebude moc dovolit jen tak někdo. Pancéřovaný Cullinan na fotkách má totiž cenovku 833.000 eur, což je v přepočtu cca 21.187.000 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Lonestarstate
18. 10. 2021 17:24
London taxi
Tolik penez a profil to ma skaredej jak londynsky taxiky pro plebs.