Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Němci představují svou vylepšenou elektrickou dodávku StreetScooter

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Společnost StreetScooter GmbH, která je dceřinou společností německého poštovního podniku Deutsche Post, představuje vylepšenou verzi svých populárních elektrických dodávek Work a Work L.

Elektrická užitkové dodávky StreetScooter jsou dodnes svým způsobem unikátem. Jejich projekt se začal rodit již v roce 2011 a to ve spolupráci německé poštovní společnosti Deutsche Post, univerzity RWTH Cachy a dalších 30 německých společností. O rok později již existoval první prototyp a v roce 2013 byl model homologován pro silniční použití.

Prvním uživatelem se samozřejmě stala německá poštovní společnost, která se po úspěšném testovacím provozu nakonec rozhodla navýšit výrobu a vypustit dodávku i na volný trh. A i když je stroj poměrně spartánský, svou kombinací příznivé ceny a vysoké funkčnosti si rychle našel řadu příznivců i zájemců.

Nyní však StreetScooter představuje modernizovanou verzi dodávek Work a Work L, které by měly nabídnout ještě lepší využitelnost. Díky přepracovanému nákladovému prostoru totiž nyní poberou až čtveřici plně naložených europalet a nosnost se zvýšila z původních 720 kg (Work) až 905 kg (Work L) na více než tunu.

Během převozů nákladu mimo městskou zástavbu pak jistě přijde vhod i zvýšení maximální rychlosti z 85 km/h na 125 km/h. O změnách v oblasti motoru a baterií bohužel nepadlo ani slovo, před modernizací však StreetScooter nabízel elektromotor o výkonu 48 kW (65 k) a baterie měly kapacitu 20 nebo 40 kWh.

Dobíjení modernizované elektrické dodávky by však měla značně urychlit třífázová palubní nabíječka o výkonu až 11 kW s konektorem Type2, která by měla zajistit nabití na 80 % během cca pěti hodin. Před modernizací přitom trvalo plné dobití 20 kWh baterie modelu Work 4,5 až 7 hodin a větší 40 kWh baterie modelu Work L 10 až 13 hodin.

Modernizace se však nedotkla pouze techniky a praktičnosti, ale také komfortu a bezpečnosti posádky. Ta se může těšit na automatickou klimatizaci, boční airbag spolujezdce, systém bezklíčového odemykání a startování, zabudovaný systém automatického nouzového volání e-Call nebo bezpečnostní systém AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System).

Cena základního modelu Work (bez daně) by měla činit 38.450 euro (cca 991.500 Kč). Větší varianta Work L s klasickou nástavbou by pak měla začínat na částce 42.750 euro (cca 1.103.000 Kč) – a to opět bez daně.

Modernizované verze populárních dodávek však nejsou jedinou novinkou společnosti StreetScooter. V současnosti se totiž připravuje na svůj vstup na čínský trh, kam chce dodávat elektrické dodávky vyráběné ve společném podniku s čínským Chery. Kromě toho se ale německá pošta chystá otestovat své elektrododávky StreetScooter i na americkém trhu, kde mají fungovat v rámci služby DHL Express.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme