Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německé Mahle slibuje výkonnější a zelenější motory díky technologii z vozů F1

Ondřej Mára
Diskuze (16)

Společnost Mahle je známým inovátorem spalovacích motorů, který má na kontě již řadu důležitých objevů, patentů a vynálezů. A jeden z posledních by mohl výrazně přispět k nižší spotřebě i emisím u tradičních benzínových motorů.

Jedná se o systém zvaný Mahle Jet Ignition, zkráceně MJI, který není žádnou žhavou novinkou. Pokud totiž patříte k fanouškům závodů F1, pak již nejspíš tušíte, že systém MJI využívalo ve svých motorech například Ferrari nebo Mercedes. Systém MJI totiž přispívá k dokonalejšímu spalování, což kromě nižší spotřeby a emisí přispívá i k vyššímu výkonu.

A jak tenhle zázrak moderní techniky vlastně funguje? Začněme srovnáním s klasickým spalovacím motorem, kde se palivo vstřikuje buď do sacího potrubí (nepřímé vstřikování), nebo přímo do komory (přímé vstřikování). Technologie MJI je však dostupná ve dvou verzích: aktivní a pasivní.

U aktivní varianty přitom dochází ke kombinaci nepřímého a přímého vstřikování. Tryska nepřímého vstřikování míří klasicky do sacího potrubí, tryska přímého vstřikování je však společně se svíčkou namířena do malé „před-komory“, která je umístěna přímo nad hlavní spalovací komorou.

Nepřímé vstřikování pak během první fáze čtyřdobého spalovacího motoru vstříkne 95 % paliva klasicky do sacího potrubí, přes které putuje do spalovací komory a následně je pístem stlačeno – nic výjimečného. Důležitých je však zbylých 5 % paliva, které putuje do před-komory a je zapáleno svíčkou.

Video se připravuje ...

Jakmile je palivo zapáleno, proudy horkých plynů zamíří skrze několik drobných trysek před-komory do hlavní spalovací komory, kde zažehnou většinu nepřímo vstříknuté směsi. Palivo se tak zapálí na více místech, rychleji a rovnoměrně, přičemž vyšší tlak současně generuje více výkonu a ještě k tomu rychleji. Celý proces by měl být homogenní (rovnoměrný mix paliva a vzduchu) a směs může být i ultra chudá (více vzduchu než paliva), když motor nepotřebuje tolik výkonu.

Pasivní verze MJI se využívá ve Formuli 1 a oproti aktivní se zcela obejde bez nutnosti přímého vstřikování paliva. V malé spalovací „před-komoře“ tak zůstává už jen samotná svíčka. Všechno palivo tentokrát putuje do spalovací komory nepřímo - přes sací ventil. Během komprese se však část směsi benzínu se vzduchem dostane i do před-komory, kde dojde k zapálení svíčkou. Hořící směs je pak pod velkým tlakem opět vytlačena přes malé trysky zpět od válce, kde znovu dochází k rovnoměrnému zapálení celé směsi.

Vyšší kompresní poměry motoru navíc zabraňují nechtěným detonacím a přinášejí další úspory paliva. Recirkulace výfukových plynů a chladnější vzduch během spalování chudé směsi snižují teplotu spalování a přispívají k výraznému snížení NOx (oxidy dusíku) až o 99 % při spalování ultra chudé směsi.

Úrovně emisí uhlovodíků by měly zůstat na úrovni motorů s běžným benzínovým motorem s nepřímým vstřikováním a emise pevných částic by se měly pohybovat na pomezí mezi nepřímo a přímo vstřikovými motory.

Podle kolegů z AutoCar by obě verze MJI (aktivní i pasivní) mělo být možné kombinovat prakticky s jakýmkoliv benzínovým motorem a to napříč celým operačním spektrem motoru. Mahle už tak prý vede vážná jednání s několika automobilkami, které by mohly tuto technologii do budoucna uplatnit u svých modelů.

Mahle už navíc ohlásilo vlastní modulární hybridní jednotku MHU, jejímž základem by se měl stát benzínový přeplňovaný motor s pasivní technologií Mahle Jet Ignition. Motor by mohl být přímo dodáván automobilkám a to v provedení přeplňovaného dvouválce či tříválce, který bude spolupracovat s jedno-, dvou-, nebo čtyřrychlostní převodovkou. Díky tomu by tak modulární hybrid mohl být použitelný pro většinu segmentů automobilového průmyslu.

Ondřej Mára
Diskuze (16)

Doporučujeme

16. 2. 2020 08:20
Mlatenie prazdnej slamy
Elektromobilita tak ako ju dnes pozname je b.....t. Velke koncerny zakazuju v car policies nakupovat svojim manazerom elektromobil z viacerych dovodov, Bezpecnostne riziko, nizky dojazd; vysoke naklady a hlavne vysoka neekologickost.
1/ bezpecnostne riziko - pri poziary elektromobilu vznika vysoke riziko nielen pre posadku ale aj pre okolie. Uhasneie elktromobilu je vysoka narocna zalezitost. Vyzaduje si to vysoko vzdelany tim poziarnikov a doba hasenia je niekolko hodinova zalezitost
2/ nizky dojazd - pocas sluzobnych ciest beznych nad 500km ziadny zamestnavatel nie je ochotny uhradzat neefektivne hodiny stravene zamestnancom na nabijackach,
3/ Nadobudacie ceny su niekolkonasobne vysoke, mnohe firmy uz dnes zapasia na hrane so svojimi fixnymi nakladmi,
4/ Akumulatory obsahuju vysoko jedovate tazke kovy. Tazia sa v rozvojovych krajinach kde nie je taky tlak na ekologiu a zivotne prostredie. Ludia su v tych oblastiach vystaveny velkemu zdravotnemu riziku. Neexistuje system na recyklaciu akumulatorov. Budeme ich zakopavat do zeme? Je toto ekologicke?
Odkazujem podporovatelom elektromobility a eu uradnikom aby prestali pracovat pre lobistickych vydieracov nakolko je naivne sa domnievat ze elktromobilita je ekologickejsia ako spalovacie motory. Prave naopak je ovela rizikovejsia pre ludi a planetu.
Avatar - .StenLi.
16. 1. 2020 02:17
Re: Mlatenie starej slamy.
Ja som najviac dobrej, lebo si viem dohladat fakty, ktore sa tebe nepacia, ale to kontaktuj autorov studie :) A teraz si dajme par faktov k tym nepresnostiam co si tu popisal.

DPF filter u Euro d6 temp ma ucinnost cca 81% meranu pocas normovaneho cyklu ktory sa opakuje a celkova dlzka zalezi od normy. Napr pri NEDEC je to celkovo iba 400km.. bezny cyklus regeneracie je cca 500km a trva priblizne 5-10 minut. Takze pocas mnohych testov sa ani neuskutocni a 1000 nasobne zvysenie emisii ktore uvadza studia sa nestihne zaratat. Dalsi problem je ak sofer vypne motor pocas tohto cistenia o ktorom casto nema ziadnu vedomost, regeneracia sa nedokonci a filter straca ucinnost a vyrazne sa znizuje jeho zivotnost.
5-10% podielu "aut na vodik" cize FCV sa nedockas ani za 20 rokov kedze dnes je ich 1000x menej ako BEV, tie snad dosiahnu taketo podiely predajov v nasledujucich rokoch. FCV su neskutocne neefektivne a nie su bezemisne kedze 95% vodika sa vytvara spalovanim fosilnych paliv. Viac o velkych nevyhodach tu:
https://www.youtube.com/watch?…

Praveze dnes treba buchnut do stolu a sprisnit limity aby neboli tak lahko oklamatelne a prinutit podvodne automobilky ist spravnou cestou. Narodil som sa v dobrej dobe, v dobe kde su EV schopne prevalcovat konkurenciu v rovnakej triede kvoli svojim zjavnym vyhodam a velky TDI zastanca VAG zrazu investuje 60 miliard eur do EV a zavodov na baterky a vsetky ostatne automobilky pomaly ale iste nasleduju maly 16 rokov krachujuci startup ktory sa stal najvacsim v historii a jeho akcie letia hore. Ja uz s elektromotorom jazdim par rokov a hned mi bolo jasne ze je nadradeny zastaralemu ICE.

Skus si konecne precitat mnou uvadzanu studiu aby si pochopil aky velky problem maju dnesne najmodernejsie spalovaky s emisiami ;)
Avatar - .StenLi.
16. 1. 2020 01:34
Re: Mlatenie starej slamy.
Jasne ze je to s filtrom lepsie, ale stale nedostatocne a usite na laboratorne normovane testy. To je ako s VAG TDI ked 16l AdBlue nadrz vydrzala namiesto 15k km iba 2k pri spravnom pouzivani tak sa obmedzilo jej pouzivanie mimo merania. Cisty spalovaci motor proste neexistuje, slepa ulicka. Cista energia ale ano, tak u beznych presuvadiel nema vyznam pouzivat nadalej ICE.
Avatar - .StenLi.
16. 1. 2020 01:24
Re: Mlatenie starej slamy.
V mojom povodnom poste je uvedeny zdroj.
15. 1. 2020 19:52
Re: Mlatenie starej slamy.
Neni to 1000x, ale je tam vyrazny zvyseni v dobe regenerace. Ale celkovy prumer za dobu kumulace+vypalovani je porad o hodne mensi nez ohne Filter.

To, ze je to jenom akumulator, kterej to pocas regenerace vsechno zas vyplivne ven, taky neni pravda. Je to jak saze v komine, jednotlivy castecky sazi, ktery se v komine uchytavaji, nezapalis... ale kdyz se nakumulujou, tak je dokazes zapalit a jeste dal spalit, aspon tak to chapu ja..