Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německý politik kritizuje GM kvůli Opelu

David Bureš
Diskuze (1)
Opel opět projde další restrukturalizací, v prvním čtvrtletí letošního roku totiž zaznamenal ztrátu 256 milionů dolarů.

Ministerský předseda německé spolkové země Hesensko Volker Bouffier obviňuje General Motors, že nijak neinformuje o svých budoucích plánech s německými továrnami Opelu.

Bouffier v rozhovoru pro rozhlasovou stanici hr-Info mimo jiné uvedl: „Nemohu přijmout to, že týdny nikdo neví, co se bude dít dále. To vede k obrovské nejistotě.“

Německý politik tímto způsobem zareagoval na nedávné zprávy z General Motors, které hovořily o další restrukturalizaci Opelu. Německý výrobce totiž v prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenal ztrátu 256 milionů dolarů (4,9 miliardy korun).

General Motors sice mluví o revizi evropských aktivit, generální ředitel a předseda představenstva GM Dan Akerson dokonce řekl, že se blíží nový velký třesk, konkrétní plány však zatím nezveřejnil. A to vadí Bouffierovi.

V německých médiích se pak navíc objevily informace, že příští generace Zafiry už nebude vyvíjena v Rüsselsheimu, o vývoj tohoto MPV by se místo toho postaral nový partner GM – francouzský PSA Peugeot Citroën.

Konec vývoje Zafiry v Rüsselsheimu by zřejmě znamenal zánik mnoha pracovních pozic ve zdejším vývojovém centru.

Šéf Opelu Karl-Friedrich Stracke k této problematice pouze uvedl, že o přesunutí vývoje příští Zafiry z

Rüsselsheimu zatím nebylo rozhodnuto. A pokud se tak stane, nebude to podle jeho slov mít vliv na zdejší pracovní pozice.

Opel nemůže počítat s finanční pomocí od Hesenska, ministerský předseda této spolkové země to totiž odmítl. Podle jeho slov by bylo nezodpovědné, pokud by použil peníze vybrané z daní na rozvoj automobilky. Také by to podle něj bylo nefér vůči ostatním konkurentům.

Bouffier se tento týden spolu se svým politickým protějškem Kurtem Beckem sejde v Rüsselsheimu se zástupci Opelu. Po nich bude požadovat, aby poskytli více informací o budoucnosti značky.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Vencos
14. 5. 2012 20:38
zrušit Opel
Nejsem příznivcem rušení automobilek,ale myslím,že Opel by si to zasloužil. Však se sami zamyslelte,jestli by jste si od nich něco koupili...

Opel byl,alespoň v posledí době, levnou značkou. A možná nebyl,ale rozhodně nebyl drahej,natož prémiovej,jakým se snad snažil být...

No a na levný auta tu má GM Chevrolet. Vlastně jsou to všechno dokonce lepší auta... Takové Malibu bude daleko lepší než Insignia a bude mnohem levnější.

Je to jednoduché. Opely nikdo nechce, jeho portfolio nyní zabírá Chevy. Prémiovou značkou pak bude Cadillac, který se jistě i evropani naučí kupovat...