Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Netradiční šéf. Prezident Toyoty se na vývoji ostrého Yarisu podílel i jako testovací jezdec

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Prezident Toyoty Akio Toyoda je zajímavý chlapík, který asi neodpovídá vaší představě o šéfovi velké automobilky. Jeho výjimečnost dokazuje i jeho role u vývoje ostrého Yarisu.

Toyoda, který je mimochodem vnukem Kiičira Toyody, zakladatele společnosti Toyota Motor Corporation, se na vývoji rychlého hatchbacku podílel mnohem víc, než byste možná očekávali.

Jak prozrazuje video, které zveřejnila sportovní divize Gazoo Racing, Toyoda týmu pomáhal také jako zkušební jezdec. Ale nikoli jen tak nějak propagačně, aby to vypadalo hezky...

Prezident automobilky je nadšeným řidičem a dokonce občasným závodníkem, který na okruzích používá přezdívku TGR (Toyota Gazoo Racing) Master Driver Morizo. A takový chlapík prostě nemohl vývoj ostrého Yarise jen řídit z kanceláře.

Toyoda navíc přiznává, že GR Yaris je jeho vysněným dítkem. Přestože má Toyota v nabídce sportovní modely GT86 a Supra, přál si, aby automobilka přišla se sportovním vozem, který si vyvine zcela sama.

A tak se zrodil právě GR Yaris, na němž je pozoruhodné, že byl odvozen z úspěšného závodního speciálu pro mistrovství světa v rallye. Prezident automobilky během vývoje osobně zkoušel testovací muly a inženýrům následně předával svoje dojmy a pocity. V už zmíněném videu například mluví o nedotáčivosti. A také to vypadá, že ne vždy jeho jízdy probíhaly hladce.

Sluší se zmínit, že na vývoji vozu se podílel také Tommi Mäkinen, jeden z historicky nejúspěšnějších jezdců šampinátu WRC a současný manažer rallye týmu Toyota Gazoo Racing.

Pro připomenutí, GR Yaris je třídveřový speciál se svébytnou konstrukcí. O pohon se stará 1,6litrový, turbodmychadlem přeplňovaný, tříválec o výkonu 192 kW a točivém momentu 360 N.m, kombinovaný s šestistupňovým manuálem a pohonem všech kol. GR Yaris zrychlí z 0-100 km/h za 5,2 sekundy a jede nejvyšší rychlostí 230 km/h. 

Netradičního hot-hatche se týká ještě jedna zajímavá zpráva. V Austrálii, kam zatím Toyota vyčlenila 1000kusovou sérii ostrého Yarisu, se tahle tisícovka vozů vyprodala za pouhých šest dnů. Automobilka přitom předpokládala, že jí potrvá minimálně rok, než pro auta najde kupce.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
3. 10. 2020 17:16
inak musi byt
parada mat takehoto sefa ( skutocneho muza cinu ) "nad sebou" :yes:
3. 10. 2020 12:16
Re: Je to borec...
Akio je evidentně srdcař :yes:
Avatar - lyon667
3. 10. 2020 11:19
Re: Naopak
:yes:
Avatar - pradeda777
3. 10. 2020 10:29
Je to borec...
....osobně sem se s ním během své kariéry u Toyoty setkal. Akisan...... :yes:
3. 10. 2020 09:19
Naopak
Naopak, Akio Toyoda plně odpovídá mé představě o šéfovi velké automobilky.