Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nevidomý Petr si splnil sen, řídil na závodním okruhu. Tipnete si, za kolik dal kolo v Mostě?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Mostecký autodrom má nový rekord. Postaral se o něj jistý Petr Haluška. Nejzajímavější na tom je, že tento motoristický fanoušek je nevidomý.

Třicetiletý masér Petr Haluška, který si říká Slepý bandita, si tak splnil svůj sen. Na okruh vyrazil v pondělí za volantem závodního vozu Renault Clio týmu Buggyra Racing. V autě samozřejmě neseděl sám, k dispozici měl navigátora.

Tím byl Jaroslav Ševčík z firmy, která provozuje největší centrum se závodními simulátory v Evropě. „Petr nás oslovil s tím, že by chtěl u nás trénovat, což je před ostrou jízdou na dráze velmi rozumné. Rádi jsme mu vyhověli. S Petrem jsem jako navigátor absolvoval tři kratší tréninky. Je to totiž velmi náročné. Musel jsem se pekelně soustředit, pořád mluvit. Ale myslím, že jsme se sehráli. Přiznávám ale, že při ostré premiéře jsem se zapotil. V jednu chvíli jsme totiž skončili mimo dráhu, málem jsem prošlápl podlahu,“ zhodnotil spolupráci posádky Ševčík.

Petr Haluška objel několik kol, v tom nejrychlejším dosáhl času 4,42 minuty. A protože byl prvním nevidomým jezdcem v Mostě, ustanovil tak současně rekord okruhu.

Mimochodem, nejvyšší rychlosti Petr dosáhl v cílové rovince, kde uháněl rychlostí 101 km/h.

„Mám hroznou radost, že se to povedlo. Je to samozřejmě i o bezpečnosti, zpočátku jsem jel opatrně. Věřím, že ještě dostanu příležitost, abych se mohl zlepšovat. Všem, kteří mi tohle umožnili, chci moc poděkovat. A samozřejmě, nedokázal bych to bez svého navigátora. Určitě si prožil více strachu než já,“ svěřil se v cíli Haluška.

Mostecký autodrom a jeho nadační fond už plánuje další akci pro nevidomé. „Oslovili jsme organizace v regionu, které se starají o nevidomé. Bude to pro motoristické fanoušky určitě zajímavé, výtěžek věnujeme mostecké pobočce Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR. Podrobnosti o akci i její termín včas zveřejníme,“ uvedla eventová manažerka autodromu Michaela Rosenkranzová.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme