Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

NHTSA: Volící páka automatu v BMW řady 7 má na svědomí 16 nehod

Aleš Dragoun
Diskuze (20)
Neobvyklé umístění na sloupku řízení mátlo americké řidiče, zjistily tamější úřady.

Volící páka samočinné převodovky v minulé generaci sedmičkového BMW způsobila v USA již šestnáct nehod, při nichž se zranila pětice řidičů.

Problém se tedy týká již vyběhlé limuzíny sérií E65 (krátká verze) a E66 (dlouhá) modelových roků 2002-2008. Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) podrobil luxusní model bavorské automobilky průzkumu a od loňského podzimu kromě zmíněných výsledků nasbíral také padesátku stížností na bezpečnost tohoto vozu.

Čím jsou problémy způsobeny? V Mnichově se u předchozí generace řady 7 rozhodli přesunout volič samočinné převodovky z obvyklého místa na středové konzole na sloupek řízení, aby ušetřili místo. Ovládač transmise také postrádal klasické schéma P-R-N-D, parkování bylo automatické, případně se dalo ovládat tlačítkem. A tady je kámen úrazu: některým majitelům místo parkovací polohy elektronika zvolila neutrál. Ani nová generace, která se vrátila zpátky ke klasice, nemá příliš intuitivní ovládání a není jasné, zda je páka v poloze P či ne.

Trable se potenciálně týkají 121.708 aut prodaných v USA, všechny jsou vybaveny zmíněnou samočinnou převodovkou s poměrně nešťastným ovládáním a tlačítkem pro startování a vypínání motoru. Americká pobočka BMW si je problémů vědoma, oficiálně je také potvrdila. Celá záležitost je stále v šetření ODI (Office Of Defects Investigation - Úřadu pro vyšetřování závad). Prestižního německého výrobce s největší pravděpodobností čekají nepříjemnosti včetně soudu a sankcí

bmw bmw

Aleš Dragoun
Diskuze (20)
Avatar - Parda71 (BMWfans)
18. 4. 2012 21:10
Re: Naštěstí je pryč
Tak tohle je zase jiný soudek, má narážka byla na američany a jejich inteligenci, ne na nějaký možný skrytý marketingový záměr ;-)
18. 4. 2012 12:53
Re: Foto
Hergot, chlapi, vždyť ji máte v životní velikosti na fotce hned na konci článku!!!
18. 4. 2012 12:49
No, jasně.
Typická Amerika. Blbí jak troky, líní jako vši, ale soudit se, že za jejich blbost může někdo jiný, v tom jsou kabrňáci!
Avatar - Barrichello
18. 4. 2012 10:19
Re: Naštěstí je pryč
Amíci sou na páky pod volantem zvyklý, jenže tahle páka je abosultně špatně řešená, doslova se dá říc že je to debilní.

Bud to maj dát na středovej tunel nebo se pochlapit a dát tam tlačítkové ovládání, když chtěly neěco spešl. Jako to má ted Lincoln >:D
18. 4. 2012 07:22
Re: Naštěstí je pryč
Neřekl bych, že je to mimo... To je holt podpora domácího trhu... Musíme trochu ukázat, jak jsou ty evropská a japonská auta špatná, nebezpečná a dát dostatku lidí záminku k soudům. Četli jsme snad poslední dobou něco špatně do vlastních řad amerických automobilek? Nevzpomínám si...