Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan a NASA se pouští do spolupráce

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Nissan a NASA se dohodli na pětileté spolupráci ohledně výzkumu a vývoje technologií pro autonomní vozidla a jejich komerční využití.

Japonská automobilka Nissan patří mezi výrobce, kteří se naplno zabývají vývojem autonomních vozidel, což velmi dobře demonstruje v loňském roce uvedený prototyp, vycházející z elektromobilu Leaf a také plány na jejich uvedení do běžného provozu do roku 2018.

K splnění těchto plánů má přispět i spolupráce s NASA (Národní úřad pro letectví a kosmonautiku) prostřednictvím severoamerického zastoupení japonské automobilky Nissan.

Společný výzkum a vývoj bude probíhat ve dvou lokalitách. První z nich je výzkumné centrum Nissan v Silicon Valley a druhým pak výzkumné středisko Ames NASA v kalifornském Moffett Field, které bylo založeno již v roce 1939.

První vozidlo, v němž budou využity první výsledky společného vývoje, se má začít testovat do koncem letošního roku a bude vycházet z dosavadního programu značky Nissan. Postupně má vzniknou flotila autonomních elektromobilů Leaf, na nichž budou zkoumány a vyvíjeny nejrůznější postupy a technologie.

Společný výzkum se má zaměřit na autonomní systém, umožňující ovládání akcelerace, brzdění i změny směru. Stejná pozornost pak bude věnována zpracování uživatelsky přívětivého rozhraní pro ovládání vozidla, síťovým aplikacím, analýze a verifikaci softwaru.

Nissan hodlá výsledky společného vývoje využít samozřejmě pro sériové provedení svých autonomních automobilů, zatímco NASA je má použit pro výzkumná vozidla využívaná v rámci vesmírného programu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
13. 1. 2015 10:27
Novy trend
Klesla cena ropy, tak na programu dne uz neni elektromobilita, ted kazdy pracuje na autonomnim vozidle.