Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan a Renault plánují rozsáhlé investice v Rusku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Aliance Renault-Nissan hodlá v Rusku do roku 2015 investovat až dvě miliardy dolarů (34 miliard Kč).

Japonská automobilka Nissan Motor a její francouzský partner Renault plánují do roku 2015 investovat až dvě miliardy dolarů (34 miliard Kč) v Rusku. Informoval o tom japonský list Nikkei s odvoláním na ruskou vládu.

Firmy chtějí spojit síly s největší ruskou automobilkou AvtoVAZ, ve které již Renault vlastní čtvrtinový podíl. Podle listu Nikkei plánují automobilky Nissan a Renault společně s firmou AvtoVAZ do roku 2015 dosáhnout prodeje na ruském trhu ve výši minimálně 1,6 milionu vozů ročně, napsala agentura Reuters.

Generální ředitel Nissanu a Renaultu Carlos Ghosn již dříve uvedl, že hodlá ve společnosti AvtoVAZ získat minimálně poloviční podíl. Firmy Renault a Nissan jsou kapitálově propojeny a úspěšně spolupracují již od roku 1999. Loni se navíc dohodly na vytvoření partnerství s německým konkurentem Daimler.

Aliance Renault-Nissan v loňském roce zvýšila celosvětový prodej téměř o pětinu na rekordních 7,28 milionu automobilů. Byla tak třetí největší automobilovou skupinou na světě po konkurentech Toyota Motor a General Motors.

AvtoVAZ, jenž vyrábí vozy se značkou Lada, loni vydělal 3,6 miliardy rublů (zhruba 2,2 miliardy Kč) po ztrátě 49,2 miliardy rublů v předchozím roce. K návratu k zisku přispěl vládní program šrotovného, který v Rusku podpořil poptávku po automobilech.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)