Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan GT-R LM Nismo pro Le Mans 2015: Bude mít motor vpředu?

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Nissan se příští rok vrátí do Le Mans s továrním hybridním prototypem. Od Porsche, Audi a Toyoty se bude radikálně lišit uložením motoru.

Technika nejvyšší třídy LMP1 – H je rozmanitá. I když jsou všechny speciály hybridní a mají agregáty umístěny uprostřed, Audi používá turbodiesel, Toyota zážehový vidlicový osmiválec a Porsche pro změnu čtyřválec. Korunu všemu nasadí Nissan. Ten sice svůj GT-R LM Nismo odhalil už v květnu, ale ukázal nám jen příď. Zbytek se skrýval pod plachtou. Chystá opravdovou bombu, jeho nová zbraň totiž má pohonné ústrojí vpředu!

Alespoň to tak naznačuje vizualizace zveřejněná serverem Jalopnik. Odpovídá jí dlouhá a široká příď i větší celková délka auta. Naopak trochu matou užší zadní pneumatiky. Naposledy se s touto koncepcí ve třídě LMP1 zkoušel prosadit americký Panoz, ale to bylo na přelomu milénia. A co vlastně bude nový závodní nissan pohánět?

Spekulovalo se o vidlicovém šestiválci Cosworth s výkonem někde kolem 447 kW. Pochopitelně nesmí chybět elektromotory a porce koní přesáhne snad i tisícovku, celkem by mělo být k dispozici 746 kW. Nebo ne? Daleko pravděpodobnější je vlastní dvoulitrový vidlicový šestiválec dvoulitrového objemu s dvojicí turbodmychadel a KERSem vyvinutým společností Torotrak. Už má za sebou první testy v technickém centru v Arizoně, ale nic se z nich ven nedostalo.

GT-R LM Nismo se světu ukáže nejpravděpodobněji 1. února 2015, překvapivě v USA na Super Bowl. Co má americký fotbal společného s vytrvalostními závody aut, je nám trochu záhadou. Ale Nissan jej sponzoruje, tak proč ne? Označení GT-R je pochopitelně pouze marketingovým tahem, se sériovým autem stejného názvu nemá společného vůbec nic. Tedy alespoň se současnou generací R35.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
25. 12. 2014 20:05
vazne? jalopnik?
[odkaz] tak ja nevim, ale pouzivat jalopnik jako seriozni zdroj informaci....
24. 12. 2014 15:21
Objem motoru
"pravděpodobnější je vlastní dvoulitrový vidlicový šestiválec dvoulitrového objemu" objem snad stačí ve větě uvést jednou, bystří to pochopí napoprvé...
Avatar - speedfred
24. 12. 2014 12:14
WEC
asi viac láka automobilky ako F1,tak sa mi vidí.
24. 12. 2014 12:11
.
Súčastná generácia sa označuje R35 ;-)