Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan GT-R LM Nismo v Le Mans připomene rok 1990 (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nissan na letošních 24 hodin Le Mans vyšle svůj nový speciál v barvách prototypu skupiny C.

Před pětadvaceti lety byla éra prototypů skupiny C na svém vrcholu a vedle evropských značek Porsche, Jaguar a Mercedes-Benz o vítězství ve slavné čtyřiadvacetihodinovce tehdy usilovaly i japonské značky, ale uspěla pouze Mazda 787B, která zvítězila v roce 1991, i když ani Nissan nebyl zcela bez šancí.

Ten totiž v roce 1990 poslal do Le Mans čtveřici prototypů R90CK, jeden R90CP a japonskou značku reprezentovaly i soukromé týmy s dvojicí R89C. Ze všech těchto prototypů skupiny C zde nakonec nejvíc pozornosti přitahoval jeden z Nissanů R90CK.

Jednalo se o vůz se startovním číslem 24 s nímž Mark Blundell zajel nejrychlejší kolo kvalifikace s časem 3 minuty 27,020 sekund a na rovince Mullsanne se pohyboval rychlostí 366 km/h. V samotném závodě měl ovšem tento vůz smůlu a po 142 kolech skončil.

Nissan R90CK patřil se svým 3,5-litrovým osmiválcem přeplňovaným dvojicí turbodmychadel, který bylo možné naladit až na 820 kW (1115 k), k nejrychlejším vozům skupiny C.

Nissan letos v Le Mans hodlá úspěch z roku 1990 připomenout prostřednictvím svého nového speciálu GT-R LM Nismo se startovním číslem 21. Právě tento vůz posádky Tsugio Matsuda, Lucas Ordonez a Mark Shulzhitskiy ponese barvy extrémně rychlého prototypu R90CK.

Ten se přitom letos v Le Mans rovněž představí během speciální přehlídky a dokonce se bude jednat o vůz se startovním číslem 24 z roku 1990, za jehož volant usedne opět Mark Blundell.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)