Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Micra má být revolucí B segmentu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (41)
Nissan představuje pátou generaci svého malého hatchbacku, kterou uvádí jako Micra Gen5. Novinka nastupuje se zcela novým designem a zároveň i povyrostla.

Hlavní hvězdou značky Nissan na letošním autosalonu v Paříži se stává nová generace modelu Micra a tomu odpovídá i způsob, jakým ji samotná automobilka uvádí a prezentuje. Podle oficiálních materiálů má právě tento automobil přinášet novou úroveň dynamiky, stylu a technologií do B segmentu.

Nissan uvádí, že nová generace modelu Micra cílí přímo na Evropu, světově největší trh pro vozy typu hatchback, a svým stylem má vzbuzovat pozornost, s dramatickou charakteristickou boční linkou probíhající přes celou délku karoserie. Je nižší, širší a delší než předchozí generace a má větší vnitřní prostor.

Novinka přímo navazuje na koncept Sway, který byl představen na loňském autosalonu v Ženevě. K výrazným designový prvkům patří mřížka chladiče ve tvaru V, od níž se až k zadnímu konci vozu táhne charakteristická ostrá linie, dále světla ve tvaru bumerangu a plovoucí střecha. Dalšími prvky jsou kliky zadních dveří skryté v C-sloupcích a rozšířená střešní linie zahrnující spoiler vylepšující aerodynamický výkon a estetický dojem z vozu.

Atraktivní a dynamický vzhled má podpořit i paleta odstínů laků karoserie, kterou tvoří desítka výrazných a živých barev, včetně oranžové Energy. Další možnosti personalizace exteriéru i interiéru na míru dovolují podle materiálů automobilky vytvořit 125 různých variant.

Nissan prozatím neuvádí rozměry svého nového zástupce, ale tvrdí, že má díky zvětšené šířce a rozvoru nabízet nejprostornější kabinu ve své třídě. Nižší pozice za volantem má dodávat větší pocit jistoty při jízdě a poskytovat zároveň více prostoru vyšším řidičům. Palubní deska ve tvaru křídla kluzáku má vyvolávat dojem lehkosti, elegance a prostornosti.

Nissan vedle designu vyzdvihuje i rozsáhlý soubor bezpečnostních prvků dostupných ve všech úrovních výbavy. Micra totiž nabídne mimo jiné panoramatický kamerový parkovací systém a systém upozornění na opuštění jízdního pruhu. Dále bude k dispozici systém inteligentního nouzového brzdění s rozpoznáním chodců a také systém rozpoznávání dopravních značek a systém sledování mrtvého úhlu.

Charakteristickým prvkem nové Micry má být nový audiosystém Bose Personal, který je jako první svého druhu optimalizovaný pro řidiče, se dvěma reproduktory Bose UltraNearfield v kombinaci s technologií virtuálního zvuku Bose PersonalSpace. To vše je ukryto v opěrce hlavy sedadla řidiče a zprostředkovává vskutku ohromující posluchačský zážitek. Audiosystém doplňují nové reproduktory Bose Super65 ve všech dveřích a výškové reproduktory v obou A-sloupcích.

Micra je vybavena 7“ barevnou středovou obrazovkou pro přístup k audiosystému, satelitní navigaci, mobilnímu telefonu, staženým aplikacím a hlasovému ovládání Siri prostřednictvím systému Apple CarPlay.

Nissan svou novinku po vzoru modelů Qashqai a X-Trail vybavil systémem aktivní regulace jízdy pro vyšší jízdní komfort a systémem aktivního sledování dráhy vozu pro omezení nedotáčivosti a ostřejší jízdní vlastnosti. K dispozici je rovněž nový systém posilovače řízení s rychlejším převodovým poměrem pro lepší pocit a odezvu od volantu.

Velká pozornost byla věnována snížení hluku od vozovky a aerodynamického hluku v kabině. K vylepšením patří zvuková izolace a optimalizace aerodynamického výkonu vozu pomocí speciálních aerodynamických dílů pod podlahou. Velmi dobré aerodynamické účinnosti bylo údajně dosaženo kombinací střešního a bočního spoileru. Díky tomu nový Nissan Micra dosáhl hodnoty Cd 0,29.

Při uvedení na trh bude na výběr 0,9litrový zážehový tříválec s turbodmychadlem nebo 1,5litrový vznětový motor, oba o výkonu 66 kW (90 k). Tato nabídka má být brzy rozšířena o atmosférický zážehový motor o objemu 1,0 l a výkonu 54 kW (73 k). Dynamické schopnosti vozu s těmito motory prozatím zveřejněny nebyly.

Nový Nissan Micra se bude vyrábět v Evropě v závodech Renaultu ve francouzském Flins, v rámci aliance Renault-Nissan. Prodej v Evropě bude zahájen v březnu 2017.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (41)
Avatar - pelikoš
2. 10. 2016 16:14
Re: Bylo na čase
to je fakt
1. 10. 2016 08:43
Re: Kam kráčaš, automobilový dizajn?
Giulia má byť športový sedan, a tak tie kľučky urobili seriózne.
1. 10. 2016 08:31
Re: Bylo na čase
Keď tam dajú aj lepšie motory, tak Yaris začne mať problémy.
Avatar - pelikoš
30. 9. 2016 14:47
Re: EVMicra?
jo to stojí za zvážení
Avatar - .StenLi.
30. 9. 2016 14:26
EVMicra?
Kedy uz vyrobi Nissan Mini Leaf/EV Micru? S Leafom ako najpredavanejsim EV uz potvrdil ze EV su konkurencieschopne v najpopularnejsom Golf segmente, Leaf 2 prinesie dojazd ktory zarmuti nadeje Boltu a Tesly 3 a Micra EV by mohla zaznamenat aj s polovicnym dojazdom vysoke predaje, pretoze nie kompakty, ale male auta su vhodne na jazdenie po meste a tam su EV bezkonkurencne plynulostou jazdy, hlukom a emisiamy. Pripada mi to ako hluche miesto ponuky nissanu v segmente s velkym dopytom..