Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan nahrazuje zpětné zrcátko displejem

David Bureš
Diskuze (21)
Nahradit vnější zpětné zrcátko displejem se již pokoušelo Audi. Nyní jej v této snaze následuje Nissan.

Automobilka Nissan se na letošním ženevském autosalonu pochlubí třemi novými SUV – Qashqaiem, X-Trailem a modernizovaným Jukem. Vedle toho zde představí takzvané chytré zrcátko, které podle Nissanu zajistí lepší výhled vzad než běžné zrcátko.

Chytré zrcátko je tvořeno LCD obrazovkou a je umístěno na pozici konvenčního vnitřního zpětného zrcátka, které zde rovněž zůstává. Díky jednoduchému přepínači je možné využívat funkce displeje, nebo konvenčního zrcátka. Obraz na displej chytrého zrcátka je přenášen z kamery s vysokým rozlišením, která je umístěna na zadním oknu automobilu.

Podle Nissanu toto řešení poskytuje mnohem čistší a širší obraz než konvenční zrcátko. Kombinace kamery a obrazovky navíc eliminuje takové prvky, jako jsou C-sloupky karoserie auta nebo postavy spolujezdců na zadních sedadlech, které v případě běžného zrcátka omezují výhled řidiče. Viceprezident Nissanu Andy Palmer tak naznačuje, že by budoucí Nissany už nemusely mít velká zadní okna, protože pro výhled vzad už nebudou díky tomuto systému potřeba.

Chytré zrcátko má navíc poskytovat jasný obraz i za zhoršených povětrnostních podmínek, jako je déšť a sníh. Obraz je navíc zpracován tak, aby řidič nebyl oslněn, což se hodí třeba při svítání a soumraku. Tato funkce má eliminovat také ostře svítící světlomety aut jedoucích za vozem.

Rozměry obrazovky chytrého zrcátka odpovídají rozměrům běžného vnitřního zpětného zrcátka. Z toho důvodu byla použita speciální kamera s úzkoúhlým objektivem, běžná kamera s širokoúhlým objektivem by totiž poskytla nekvalitní obraz s nízkým rozlišením. Specialitou je také obrazovka s netradičním poměrem stran 4:1. Konvenční displeje s poměrem stran 4:3 nebo 16:9 by totiž neposkytly adekvátní obraz.

Chytré zrcátko se poprvé objeví v závodním speciálu ZEOD RC, který bude nasazen v letošním ročníku 24hodinového závodu v Le Mans, použít jej mají také závodní auta divize Nismo. Na jaře chce automobilka tuto novinku nabídnout japonským zákazníkům, od roku 2015 má být chytré zrcátko nabízeno i na globálních trzích.

Digitální zrcátko chtělo do sériové výroby zavést také Audi, objevit se mělo v elektrickém supersportu R8 e-tron. Tento model se ale opozdil, zatím tedy tento systém Audi vyzkoušelo pouze v Le Mans.

David Bureš
Diskuze (21)
Avatar - pelikoš
3. 3. 2014 17:56
Re: No konečně to někoho napadlo.
i nissan x-trail to měl.teď bude mít tuhle vychytávku :yes:
Avatar - pelikoš
3. 3. 2014 17:54
Re: kamera vzadu
viz výše ;-)
Avatar - pelikoš
3. 3. 2014 17:54
Re: Nenovinka
no novinka to je.má to někdo jiný v podobném duchu?nemá :-!
Avatar - poterienko
3. 3. 2014 17:22
Nenovinka
No né, toto je novinka? V číně se dají podobná zrcátka koupit už rok, "Hjondé" to má v autech, takže kde je ta novinka? Je pravda, že Nissan má displej po celém zrcátku, ale pořád je to jen zvětšení.
3. 3. 2014 15:49
Re: kamera vzadu
Přesně. Taky mám couvací kameru a tohle je první co mě napadlo. Objektiv kamery má poměrně malou plochu a stačí jedna pořádná kapka špíny a obraz je v tahu.