Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan poprvé ukázal nástupce 370Z. Slavné zetko neohrozí ani chystané škrty

David Bureš
Diskuze (1)

Japonská automobilka Nissan bude významně šetřit, budoucnost řady Z to však neohrozí. Nástupce 370Z se dokonce už poprvé ukázal světu.

Nissan se dostal do finančních problémů, a tak musí v následujících letech významně šetřit. Oznámené škrty počítají se zavíráním některých továren (například v Barceloně) nebo zúžením nabídky modelů o pětinu (z 69 na méně než 55 modelů). Mohlo by se tak zdát, že je v ohrožení i další budoucnost sportovní řady Z, která není zrovna autem do ekonomické nepohody. Nissan má ale pro všechny fanoušky „zetka“ dobrou zprávu, nástupce letité 370Z skutečně přijde!

A vůz už automobilka dokonce ukázala v první upoutávce. V rámci videa prezentujícího budoucí produktovou řadu se totiž vedle chystaného elektrického crossoveru Ariya a dalších modelů Nissan mihnulo právě i chystané kupé připravované jako náhrada za 370Z (to se prodává již od roku 2008).

Video se připravuje ...

Automobil se sice ukrývá ve tmě, přesto je rozeznatelná jeho silueta, naznačující, že si auto zachová charakteristický tvar předchůdců. To bude znamenat pozvolně vzad klesající střechu, zadní sloupek pak ozdobí písmeno Z v retro hávu, jakožto logo chystané novinky. Příď bude podle všeho agresivní, inspirovaná někdejší 240Z.

Jméno nového kupé výrobce zatím neprozradil, nejčastěji se ale o náhradě za 370Z mluví jako o Nissanu 400Z. Číslovka nově už nebude odkazovat na objem motoru pod kapotou, ale na výkon. Očekává se tak, že nové kupé poskytne výkon právě okolo hranice 400 koní (294 kW). Původcem této síly bude i nadále vidlicový šestiválec, tentokrát však s objemem tří litrů a dvojitým přeplňováním. Novinka Nissanu by tudíž měla použít techniku jako kupé Infiniti Q60, zřejmě včetně jeho architektury. Stávající 370Z se spoléhá na atmosférickou V6 o objemu 3,7 litru.

Nissan 400Z by se podle nedávných zpráv měl představit během následujících 12 měsíců. Jeho oficiální premiéru tudíž čekejme nejpozději v roce 2021. V tuto chvíli však není jasné, zda se bude prodávat i v Evropě. Přísnější emisní normy, respektive vysoké pokuty za nesplnění flotilových emisí, totiž prodej tohoto sporťáku v EU nemusí umožnit.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme