Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan prostřednictvím konceptu Xmotion naznačuje vývoj designu svých SUV

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
Nissan hodlá dále rozvíjet úspěšné tažení crossoverů a SUV napříč světovými trhy. Představy designérů japonské značky o jejich možné budoucnosti nabízí koncept Xmotion.

Nissan si pro autosalon v Detroitu připravil koncept Xmotion, naznačující jak mohou vypadat příští generace jeho crossoverů a SUV. Design konceptu, jehož pojmenování se má číst jako cross motion, je přitom inspirován japonskou kulturou a tradičními řemeslnými postupy v kombinaci s americkým stylem.

Koncept v případě svého exteriéru opouští styl měkkých linií, který vládl v posledních letech napříč všemi kategoriemi crossoverů i SUV a naopak sází na ostřejší hrany. Z některých úhlů pohledu pak může díky tomu u někoho vyvolávat i vzpomínky na terénní Nissan Patrol páté a čtvrté generace.

Karoserie konceptu Xmotion, stojící na 21palcových kolech, pak vedle vlastních linií zaujme i zvolenou kombinací barev, prvky z uhlíkových vláken, z nichž jsou například lemy blatníků, či řešením hlavních i koncových světlometů.

Interiér přístupný dvěma páry proti sobě otevíraných dveří má podle materiálů konfiguraci sedadel 4+2, přičemž první dva páry sedadel jsou ideální pro dospělé osoby, zatímco třetí pár sedadel je vhodný pro děti nebo domácí mazlíčky.

Podlaha interiéru má údajně působit jako řeka a samostatná sedadla, pak mají být loďkami, které po ní plují, zatímco středová konzole ze dřeva, která je zpracována tradiční truhlářskou technikou kanawa tsugi, je mostem.

Dřevo se uplatnilo i v konstrukci palubní desky, ale v jejím případě největší pozornost přitahuje pětice barevných dotykových displejů, které doplňuje po jednom displeji na středové konzole a pod stropem, kde nahrazuje klasické zpětné zrcátko. Obrazovky lze ovládat pomocí gest a pohybů očí.

Pro oživení konceptu slouží systém, který si ověří otisky majitele nebo provozovatele vozu a teprve potom umožní jeho nastartování. V úvodní sekvenci startování Xmotion proplouvá displeji kapr koi, který je zde v roli řidičova osobního asistenta a pomáhá s ovládáním navigace a dalších systémů.

Nissan v souvislosti s konceptem Xmotion vůbec nezmiňuje jeho pohonný systém. Vše se zde soustředí na design karoserie a interiéru. V případě pozitivní odezvy se máme již na počátku příštího desetiletí dočkat vozů japonské značky, využívajících linie a designová řešení právě tohoto konceptu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
Avatar - lamal
17. 1. 2018 12:45
Re: niekto nerozumie co znaci slovo koncept
v intenciach konceptu ano, moze sa vlastne vsetko v tom sa medze nekladu >:D
17. 1. 2018 11:19
Re: niekto nerozumie co znaci slovo koncept
Jakože koncepty se nesmí hodnotit? Buď se líbí a nebo ne a tenhle se prostě nelíbí, vypá jako traktor... ty máš jiný názor a ja to beru ;-)

Avatar - lamal
17. 1. 2018 10:25
niekto nerozumie co znaci slovo koncept
Myslim, ze to vyzera dost dobre... Interier je uleteny ako to tak byva, ale pride mi to v pohode a exterier je dobry urcite by som sa nehanbil na mieste Nissanu za take SUV v elektrike...
Avatar - Beefcake
16. 1. 2018 21:43
Re: Skutečně megaodporné!
Taliban edicia.
Avatar - Beefcake
16. 1. 2018 21:43
Uff
Ja viem, je to koncept a aj viem byt tolerantny k dizajnu, ale toto je fakt moc.
Velebnosti, jdu blejt.
A tie gumy ? To by si fakt niekto obul ?
Tym hnusnym stredom ide kardan ?
Startrek edicia ...