Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Audi A8 - první informace a fotografie !

redakce AUTO.CZ
Diskuze (46)
První oficiální fotografie své nové vlajkové lodi, modelu A8, pustila do světa automobilka Audi.

Konstruktéři vsadili na čtyři faktory – moderní design, nízkou hmotnost, dynamiku a elektroniku a uvedli tak na trh luxusní limuzínu nabitou elektronikou, která ale netají sportovního ducha. K prvním zákazníkům se vůz dostane na podzim letošního roku.

Audi má na co navazovat. Předchozího modelu A8 uvedeného na trh v roce 1994 se prodalo přes 100.000 kusů a šlo o první velkosériově vyráběnou limuzínu a hliníkovým prostorovým rámem ASF (Audi Space Frame), který se vyznačuje především nízkou hmotností. Tento rám, který výrazně napomáhá dynamice vozu, v sobě skrývá i nová A8. Karoserii zvenku charakterizuje nízká příď a zřetelně stoupající křivka boků spolu s malými převisy.

V nabídce budou nejdříve dva osmiválcové motory – první o objemu 3,7 litru a výkonu 206 kW/280 koní. Objem druhého motoru je 4,2 litru a výkon dosahuje hodnoty 246 kW/335 k. Výkon se přenáší na všechna čtyři kola prostřednictvím systému Quattro. Oba motory umožňují A8 dosáhnout maximální rychlosti 250 km/h (elektronicky omezena). Z 0 na 100 km/h zrychluje model s motorem 3.7 během 7,3 sekundy, silnější verze za 6,3 sekundy. V nabídce převodovek dominuje šestistupňová automatická převodovka s možností manuálního řazení rychlostních stupňů. Na přání lze namontovat její ovládání na volant.

Za zmínku stojí také hliníkové zavěšení kol (vpředu čtyřprvkové závěsy, vzadu lichoběžníkové závěsy) a pneumatické odpružení, které se přizpůsobuje aktuálním jízdním podmínkám. Své charakteristiky upravují podle aktuální situace i tlumiče. Řidič si sám může zvolit jednu ze tří charakteristik nastavení pérování – od komfortního až po výrazně sportovní.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (46)