Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová extrémně bílá barva dokáže ochlazovat povrch. Už se vyvíjí i pro auta

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Speciální barva je schopna odrážet až 98,1 procenta slunečního záření.

Vzpomínáte si na extrémně černou barvu Vantablack, kterou automobilka BMW nechala nalakovat model X6? Se svou schopností pohltit až 99,96 procent světla se dodnes jedná o nejčernější barvu na světě. Před časem ovšem vznikl její opak.

Profesor Xiulin Ruan se svými studenty na Purdue University (USA) vytvořil extrémní bílou barvu, která je naopak schopná odrazit až 98,1 procenta slunečního záření. Na materiál, na kterém je aplikována, má tedy chladivý účinek, čehož by mohlo být využito v současném boji se změnami klimatu.

Video se připravuje ...

Unikátní bílá barva obsahuje různě velké částice síranu barnatého, který rozptyluje různé vlnové délky slunečního záření. Barva tak vyzařuje více infračerveného tepla, než pohltí. Díky tomu je schopna ochladit povrch pod okolní teplotu.

Během experimentů dokázala speciální bílá barva ochladit povrch o 8 ° Fahrenheita (cca 4 °C) ve srovnání s okolním prostředím za poledního slunce. Během noci pak teplota povrchu lakovaného speciální barvou klesla o 19 ° Fahrenheita (cca 10 °C) ve srovnání s okolím.

Tato barvy už se dostala do slavné knihy „Guinness World Records“ jako nejbělejší barva na světě. V minulém roce pak tým vyvinul lehčí verzi této barvy, kterou bude možné aplikovat i na karoserie automobilů. Zatím ale není zřejmé, kdy k tomu dojde. Komerční využití barvy může být ještě vzdálenou budoucností.

Profesor Ruan ovšem pracuje i na dalších odstínech této speciální bary. Ty sice nebudou tak extrémně efektivní v odrážení slunečního záření, přesto by měly nabídnout výrazné zlepšení ve schopnosti odrážet teplo oproti současným barvám. Navíc bez nutnosti spokojit se s jedním odstínem bílé.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme