Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová generace Smartu má být svůdnější, inspirovat se chce u Mini

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Značka Smart měla chvíli na kahánku, nakonec ji však zachránil částečný odprodej do Číny. Jaké změny teď ale výrobce malých městských automobilů chystá, aby neskončil stejně?

Aby Mercedes-Benz zachránil skomírající značku Smart, rozhodl se její polovinu odprodat čínskému gigantu Geely, který je současně největším akcionářem Daimleru. Výroba nové generace Smartů ForTwo a ForFour, jejíž představení se očekává zhruba v roce 2022, pak bude vyráběna ve společné čínské továrně.

Gorden Wagener, šéf designového oddělení Mercedesu, pak během rozhovoru pro britské kolegy z Autocar naznačil, že se Smart pokusí zopakovat úspěšný návrat na trh, jaký před lety předvedlo Mini.

Klíčovým bodem je, že přitažlivost prodává, a v tomto ohledu hledám inspiraci u prvních Mini,“ uvedl Wagener. „Nechyběla jim jednoduchost a smyslnost, která jim propůjčovala unikátní přitažlivost – a výzvou je vytvořit podobné tvary bez zvětšení vozu či zvýšení hmotnosti.

Jsme teď s Geely na začátku proces, ale víme, jakým směrem se vydat. Smart jako značka vyrostl – už to není dítě – a jeho styling lze ospravedlnit tím, že jde o svůdnější a sportovnější směr,“ dodává Wagener.

Na výsledek společného úsilí Mercedesu a Geely si však budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat. Do té doby můžeme sledovat alespoň úspěchy nedávno představeného omlazeného Smartu ForTwo a ForFour, který se vydal už jen čistě elektrickým směrem.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
8. 10. 2019 18:04
gyce jak bejk
vsetky tieto smartiky do jedneho ... neskutocne nekukatelne a gycove... takze ano... chce to uz zmenu dizajnu a poriadnu... :yes:
Avatar - Martin911Turbo
8. 10. 2019 13:54
Re: To je jisté, že
Tak propadák byl Smart Roadster Coupe, cenově mimo a přitom zajímavé a funny auto
Avatar - KANKUNEN
8. 10. 2019 12:43
To je jisté, že
bude svůdnější, protože teď je to nanoauto vyloženě odporné. Já jim poradím, vezměte první Twingo, zkopírujte ho pro Renault a zkraťte pro Smart. Nebo raději zase vymyslete nějakou kravinu pro prodejní propadák.