Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Kia Carnival na českém trhu (od 719.980,-Kč)

Ondřej Láník
Diskuze (21)
Dovozce automobilů Kia uvedl tento týden na český trh nový velkoprostorový model Carnival.Sedmimístný interiér nadprůměrné šířky i výšky poskytuje cestujícím dostatek prostoru, ale karoserie dlouhá 4,81 m současně zůstává překvapivě kompaktní a přehledná.

Nová generace Carnivalu vznikla ve dvojím provedení. Na evropské trhy se dostane pouze to kratší, které podle výrobce lépe splňuje evropský kompromis mezi ovladatelností a místem na palubě. Toho je vskutku požehnaně jak díky rozvoru 2890 mm, tak díky šířce karoserie 1985 mm, která patří mezi velkými MPV k největším. Konstrukce posuvných bočních dveří optimálně zpřístupňuje druhou a třetí řadu sedadel, která jsou tvořena samostatnými velkoryse dimenzovanými a vyjímatelnými křesly.

Podle interiéru pořad ještě poznáte původ vozu, ale zpracování se nám jevilo jako velmi dobré, uspořádání ovládacích prvků funkční a přehledné.

Zavazadlový prostor má podle aktuálního uspořádání sedadel 364 až 3440 litrů, je přístupný velkým výklopným víkem, které je v nejvyšší výbavě EX+ elektricky ovládané, podobně jako boční posuvné dveře. Velkorysé je užitečné zatížení 880 kg.

Carnival se na český trh dováží s jediným motorem, vznětovým čtyřválcem neobvykle velkého zdvihového objemu 2902 cm3, který poskytuje nejvyšší výkon 136 kW již při 3800 ot./min a nejvyšší točivý moment 343 Nm mezi 1500 a 3500 ot./min. Zážehový šestiválec 2,7 V6 se podobným výkonem 139 kW při 6000 ot./min lze dovézt do ČR individuálně.

Automobil samotný je poměrně těžký (pohotovostní hmotnost 2,1 t), takže dynamika jízdy je pouze průměrná. Za to může také pouze pětistupňová manuálně řazená převodovka. Akcelerace z 0 na 100 km/h trvá 12,9 s (manuál) resp 13,9 s (pětistupňová automatická př. s možností manuální volby převodového stupně). Nejvyšší rychlost atakuje dvousetkilometrovou metu, kombinovaná spotřeba činí u vozu s manuální převodovkou 7,8 l/100 km, takže by s osmdesátilitrovou nádrží neměl být problém urazit 1000 km na jedno tankování.

Cena zůstává silnou zbraní Carnivalu. Za kiovskou částku 719.980,-Kč dostanete sedmimístný automobil se samostatně ovládanou klimatizací na předních a zadních sedadlech, vyhřívaným čelním sklem, centrálním zamykáním všech dveří s dálkovým ovládáním + alarmem, elektrickým ovládáním oken a vnějších zpětných zrcátek. V bezpečnostní výbavě nechybí 6 airbagů, ABS+EBD nebo aktivní opěrky hlav na předních sedadlech. Za originální autorádio s CD schopné přehrávat i formát MP3 zaplatíte jen 7.500,-Kč, metalický lak příjde na 14.000,-Kč.

Ondřej Láník
Diskuze (21)