Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Kia K8 otevírá dveře. Takhle vypadá luxus podle Korejců

David Bureš
Diskuze (4)

Kia K8 přichází na trh jako prémiový sedan, který nahrazuje dosavadní model K7, známý rovněž jako Cadenza. Po exteriéru nechává nahlédnout také do svého interiéru.

Značka Kia změnila logo a představila nové směřování, prvním hmatatelným důkazem je nedávno představený sedan K8. Kia zatím odhalila pouze snímky jeho karoserie, které vzbudily velkou pozornost, nyní však prozrazuje i podobu jeho interiéru. A ten je pojatý hodně luxusně!

Právě luxusní pojetí má podle autorů souviset s přerodem značky. Zdůrazňují, že se jedná o kabinu první třídy, která hodlá udávat nové standardy z hlediska poskytované kvality.

Dominantou vlastně minimalisticky pojaté palubní desky je prohnutý panel, který propojuje 12" digitální přístrojový štít a obrazovku multimediálního systému stejné úhlopříčky. Kia přitom slibuje snadné ovládání a nejnovější prvky konektivity.

Značka se přitom nevyhnula omezení počtu klasických tlačítek. To však neznamená, že by se všechno ovládání přesunulo do infotainmentu. Klimatizace má totiž samostatný dotykový touchpad. Zcela nový je pak volant s poměrně velkým středem, jemuž dominuje nové logo výrobce.

Video se připravuje ...

K8 navíc chce hýčkat své pasažéry i luxusními materiály. O zdobení se tak stará dřevěný dekor nebo pečlivě prošívané čalounění Nappa kůží. Vůbec poprvé se pak ve voze Kia objevuje prémiový hudební systém Meridian se 14 reproduktory.

Kia K8 je 5.015 mm dlouhý automobil se siluetou fastbacku, který v nabídce nahrazuje dosavadní model K7, známý na vybraných trzích také jako Cadenza. Nárůst rozměrů proti 4.970 mm dlouhému předchůdci vyvolává otázky, zda zároveň nepůjde o náhradu za velký sedan K9.

Automobil se začne prodávat během letošního roku, do té doby ještě výrobce musí odhalit nabídku motorů a další detaily. Mluví se nicméně o čtyřválci 2.5 GDI, vidlicovém šestiválci 3.5 GDI nebo hybridu s 1.6 T-GDI. V Evropě se každopádně K8 patrně oficiálně prodávat nebude, ani K7/Cadenza se totiž v Evropské unii nenabízela.

David Bureš
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Blue Sun
4. 3. 2021 18:15
Re: Pekna kia
Záruka závisí na prodejci. Pokud si to dovezeš a přihlásíš sám, pak se v zásadě se zárukou můžeš rozloučit, musel bys ji uplatnit v USA. Pokud ti auto doveze nějaký prostředník, který tu americké vozy prodává, záruku bys měl uplatnit u něj.
Avatar - speedfred
4. 3. 2021 15:44
Re: Pekna kia
Zaujímavé že tu čítam ako celý svet znížuje skleníkové plyny už snáď 50 rokov (nižšie spotreby) a v USA sa s tým vôbec nepáraju. To len tu samé pokuty a orezávanie ponuky.
Možno tie autá pre Američanov nie sú tak kvalite spravené (čo pochybujem) ale ten výber čo tam majú je paráda.Nakoniec tam ešte EU automobilky ponúkajú MT čo v Európe už nie 🤦.
Zaujimalo by ma ako to riešené s prípadnou zárukou keby to tu človek doviezol.
Avatar - 3_diamanty
4. 3. 2021 15:18
Pekna kia
Paci sa mi exterier aj ten kusok bavoracky interier.. s nejakym 3,5 gdi 6valcom to dozaista bude luxusne povozenicko... zavidim americkemu trhu ... a nielen tuto kiu .... za mna parada auto.... a prave tieto primarne "americke" kie ako sedona carnival optima ci cadenza sorento telluride sa mi vzdy pacili a pacia viac ako tie nase europske druhotriedne kusky... a tato k8 to opat len potvrdzuje ze nie je kia ako kia... a to naj od nich my v eu aj nadalej nemame a zrejme ani mat nikdy nebudeme... to ale nic nemeni na tom ze kii nadalej moc fandim a budem fandit aj nadalej nakolko globalny trh mimo eu je dnes uz stejne coraz viac zaujimavejsi a perspektivnejsi ako ten nas pre zmenu coraz nezaujimavejsi a obmedzenejsi piesocek...
Avatar - KANKUNEN
4. 3. 2021 15:13
Jako fafťas
Akorát fafťas měl tu věc před řidičem 3D.