Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Kia Sportage se ukáže na mnichovském autosalonu. Láká na extravagantní vzhled a plug-in hybrid

David Bureš
Diskuze (9)

Kia Sportage v nové generaci nabídne specifickou verzi pro Evropu. Od již představeného globálního modelu se má primárně odlišit kompaktnějšími rozměry.

Kompaktní SUV Kia Sportage patří mezi nejprodávanější modely značky v Evropě, a tak se automobilka rozhodla vůz ještě více přiblížit evropské klientele. V nové generaci tak poprvé v historii Sportage vznikne specifický model vyvinutý pro starý kontinent. Kia nyní potvrdila, že se veřejnosti představí na zářijovém autosalonu IAA v Mnichově. Online odhalení je pak naplánováno na 1. září.

Dlouho přitom nebylo jasné, nakolik se odliší od již představeného globálního modelu, jehož fotografie si můžete prohlédnout v přiložené fotogalerii. Nyní zveřejněné skici však potvrzují, že vzhledem budou oba deriváty takřka stejné. 

To znamená extravagantní příď v duchu nového stylistického směru značky s Matrix LED světlomety nebo zcela jiné boční prosklení než u současné generace. Interiér by pak měl vsadit na moderní prohnutý displej.

Rozdílem budou totiž primárně vnější rozměry. Sportage pro Evropu bude o něco menší, což by naznačovala jiná silueta vozu na zveřejněných skicách. „Globální“ Sportage na délku měří 4.660 mm a její rozvor činí 2.755 mm, zatímco „evropský“ derivát má mít délku kolem 4,5 metru a rozvor 2.680 mm, stejně jako „evropský“ Hyundai Tucson.

Právě s Tucsonem bude novinka sdílet technický základ, což se podepíše i na nabídce motorizací. Jak dokazuje i30 a Ceed, nemusí být zcela totožná, Kia nicméně už potvrdila příchod plug-in hybridu, který má dostat čtyřválec 1.6 T-GDI, elektromotor s permanentními magnety o výkonu 66,9 kW a lithium-iontový polymerový akumulátor o kapacitě 13,9 kWh, což odpovídá právě Tusconu PHEV. Od Sportage PHEV se tak očekává i jeho kombinovaný výkon 195 kW.

Kia Sportage páté generace se pro Evropu nadále bude vyrábět v žilinském závodu značky.

Autosalon IAA Mobility 2021 startuje 7. září, pro veřejnost bude otevřeno od 7. září do 12. září. Akce se nově přesunula z Frankfurtu nad Mohanem do Mnichova a láká na novou koncepci, kdy se automobilové novinky budou prezentovat nejen na mnichovském výstavišti, ale také v centru bavorské metropole. Konkrétně Kia bude mít stánek na náměstí Odeonsplatz, kde budou mít návštěvníci možnost se s novými modely lépe seznámit pomocí virtuální reality a také se do nich skutečně posadit.

David Bureš
Diskuze (9)

Doporučujeme

25. 8. 2021 20:20
náhodou
v tý modrý vypadá dobře a interiér vypadá moc pěkně.
25. 8. 2021 19:22
Re: Jsem tedy ..
Tucson mi na prvý pohľad prišiel divný, na druhý zaujímavý. Nie je to žiadny elegán, ale ani odpudzujúca obluda ako niektoré iné autá.
Avatar - Barry Lyndon
25. 8. 2021 17:41
ještě lowcostovější kundaj
to chceš :D
Avatar - wakantanka
25. 8. 2021 16:01
Re: Jsem tedy ..
Nevidím žiadny dôvod prečo by sa to nepredávalo. Ja naopak oceňujem prístup KIE, že po dvoch Viac-menej skoro rovnakých generáciách mali odvahu a urobili zbrusu nové auto.
Avatar - Roman Horký
25. 8. 2021 14:14
Re: Sorry, ale těmi šílenými světly...
Přiznej se, kolik máš doma čínských designových patvarů v podobě hodin, hodinek, mobilů, Hifi věží, bedniček, internetových rádií a spotřební elektroniky vůbec? Že tě nezvyklý design aut vždycky tak pohorší. Kdyby ses narodil o 100 let dřív, taky¨bys asi trval na tom, že všechna auta se mají stále podobat Fordu T.