Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Mazda RX-7: Nakonec se počítá s turbem, pomůže výkonu 335 kW

David Bureš
Diskuze (17)
Japonská automobilka vyvíjí novou generaci sporťáku, který přijde za tři roky. Technika se v průběhu vývoje postupně mění.

Mazda pracuje na novém modelu, který se stane nástupcem modelů RX-7 a RX-8. Automobil po vzoru svých předchůdců dostane nový motor s rotačním pístem. Zatímco dosud se hovořilo o tom, že bude atmosférický, australský server Motoring tvrdí, že jednotka přece jen dostane přeplňování.

Prototyp nově vyvíjené jednotky s interním označením 16x disponoval podle zprávy Motoringu výkonem 225 kW. Použití turbodmychadla typu twin-scroll pomůže se zvýšením výkonu, a to až k hodnotě 335 kW. Původní hodnota výkonu podle hlasů z Mazdy byla na sportovní auto příliš nízká.

Ještě loni šéf programu roadsteru MX-5 Nobuhiro Yamamoto tvrdil, že nová RX-7 možná v průběhu životního cyklu turbodmychadlo dostane, na začátku života ale spíše ne. Jako výhodu atmosférického motoru označil okamžitou reakci na stisk plynového pedálu a lineární přenos točivého momentu. Problémem ale může být splnění emisních norem – ostatně prodej RX-8 s atmosférickým Wankelovým motorem skončil v Evropě kvůli tomu, že je model už nesplňoval.

Zvýšení výkonu znamená, že nový sporťák bude muset použít jinou platformu. Dosud se počítalo s použitím zesílené platformy z nové generace MX-5. Ta už by ale patrně nezvládla vyšší výkon, a tak se nakonec zvažuje využití výrazně upravené platformy z RX-8. Základ RX-8 je v motoristických kruzích považován za kvalitní, už v základu je dostatečně tuhý.

Mazda má zatím čas na to, aby o podobě nového sportovního modelu rozhodla. Automobil se začne prodávat v roce 2017, kdy bude Mazda slavit 50 let od prvního použití Wankelova motoru. První Mazdou s rotačním motorem bylo v roce 1967 Cosmo Sport.

V současnosti ani není jasné, jaké označení nová sportovní Mazda ponese. O vozu se obecně hovoří jako o RX-7, automobilka má ale v Japonsku registrováno také označení RX-9.

David Bureš
Diskuze (17)
14. 7. 2014 15:05
Re: RX zatim jen nepodlozene spekulace...
Přesně tak tím směrem směřuje R&D Mazdy nebo variace na podobné např. s tím laserovým kitem místo svíček - laserové zapalování. Jde o náklady tohoto řešení, ale testy jsou v tomto již vedeny reálně.
Stejně tak iniciace ala diesel v benzinu jak pises - nevím o té kombinaci, ale zní to zajímavě. SkyActiv II dokonce je podle meho planovan pro primarni trhy - Japan, USA atd. k uvedeni omezene jiz s CX-3, ale je to pouze plán (vize, tedy videl bych to tak na 50%, ze je to mozne a jednalo by se o 1 motor II v ramci nabidky inovovanych ostatnich motoru serie Skyactiv I).
Mazda se podle toho kamarada zejmena chce soustredit na kritizovany (misty...) multimedia system a konektivitu v CX-5 a 6. Tedy minimalne na uroven 3ky v max. vybave jako zaklad v drazsich modelech. Nová 2 by měla opět pokročit v tomto a zároveň jsou zprávy o velmi pěkném interiéru, doposud prý neviděném v malé Mazdě. Měl by být konkurenceschopný i proti silným hráčům, tradičním :-). Uvidíme.
14. 7. 2014 00:15
Re: RX zatim jen nepodlozene spekulace...
Mas super inforrmacie, nevies, co bude so skyactiv II benzinom? Podla naznakov by mal prijst uz s novou generaciou CX-5 o necele tri roky... Ja by som si tipol dvojite riesenie - bez sviecok v nizkych otackach a so svieckami vo vysokych...
Avatar - woody-alien
13. 7. 2014 20:51
Re: Příští RX7...
Je vidět, že tě nepopohání "midlife crisis"....já třeba trnu v obavách, že do konce roku 2017 zrušej auta úplně. >:D No a jestli ne, tak se možná za deset let u tý zadokolky sejdem. ;-)
13. 7. 2014 20:05
Re: RX zatim jen nepodlozene spekulace...
Mám zatím jen to, že dělali u toho týmu jak je ten kamarád design studii 3 MPS na novém základu "Kodo" - unikla částečně i do médií prý, ale nevím konkrétně o jakou/jaký obrázek jde :-) ;-) Jaký ten obrázek přesně...
Jinak je potvrzena již brzy 4x4 pro Mazdu 6 a MPS je jasně v plánu, ale bez podrobností zatím ani není jasné jestli 3 i 6 nebo jen jedna. :yes:
Avatar - Emel
13. 7. 2014 10:39
Re: Příští RX7...
Teď je čas věnovat se malým dětem a koupit auto podle toho, za nějakých 10 let budou děti velké a nadejde čas vrátit se zase k něčemu zajímavějšímu - a při vší úctě k Favoritům, horkým hečům a teplým kombíkům... tím rozumím zadokolku.

Takže 2017 nová RX-7, 2024 by měl být slušný výběr ojetin za málo peněz (až zase všichni zjistí, že životnost motoru je 100tkm).