Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Tata Zica na prvních fotografiích, v Indii nahradí model Indica

Jan Mička
Diskuze (0)
Indická automobilka Tata zveřejnila první obrázky nového modelu Zica. V nabídce má nahradit Indicu, ze které vychází.

Automobilka Tata Motors se do povědomí veřejnosti zapsala především ultralevným modelem Nano, který v Novém Dillí pořídíte za nějakých 50.000 korun. V současné době nabízí celkem deset osobních automobilů, mezi kterými nechybí ani atraktivní sedany, pick-up a plejáda schopně vyhlížejících SUV. Novinka s názvem Zica spadá do té nejnižší kategorie.

Jistě jste už slyšeli o Tatě Indica, která je společně s Nanem a Boltem zástupcem indických modelů s karoserií hatchback. Tata Zica (název vzniknul spojením slov Zippy a Car) se tváří jako zcela nový vůz, ve skutečnosti ale vychází z výše zmíněné Indicy. Velikostí se může měřit například s Celeriem od Suzuki, i10 od Hyundaie nebo třeba Škodou Citigo. Platforma má být shodná a Indicou, motorová paleta však nikoliv.

Dostupné informace hovoří o zástavbě nově vyvinutého zážehového tříválce o objemu 1,2 litru a litrovém dieselu, patrně vycházejícího ze stávající čtrnáctistovky o výkonu 70 koní. Záměrně si udržujeme mírný odstup, protože indická automobilka na svých stránkách podrobné info neuvádí. Převodovky připadají v úvahu dvě – pětistupňová manuální a robotizovaná F-shift, tedy jako u Indicy.

Přestože je Tata přeborníkem ve výrobě dostupných automobilů, Zico nebude žádné holátko. V nabídce by nemělo chybět elektrické ovládání všech oken, dvoudinové autorádio, dva airbagy, zadní parkovací senzory, litá kola, směrovky integrované do vnějších zpětných zrcátek, přední mlhovky, asymetricky dělené zadní opěradlo nebo multifunkční volant.

Evropan si možná řekne, že taková výbava by měla být pomalu standardem, berme ale v potaz, že plně vybavená Indica s dieselovým motorem stojí v Novém Dillí necelých 200.000 korun (konkrétně 509.482 rupií). Zica na tom s největší pravděpodobností bude podobně a v prodeji by se mohla objevit už začátkem příštího roku.

Jan Mička
Diskuze (0)