Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Toyota Land Cruiser oficiálně: V Česku bude mít silný turbodiesel, hybrid je v plánu

Lukáš Volšický
Diskuze (16)

Netrpělivě očekávaná nová Toyota Land Cruiser se oficiálně představuje s originálním retro designem, vylepšeným podvozkovým rámem, turbodiesely pod kapotou i další novou sofistikovanou technikou. 

Nová Toyota Land Cruiser je oficiálně tady. Japonci nás v minulých týdnech lákali na slavnostní odhalení nejnovější generace populárního off-roadu dvojicí teaserů odhalujících originální retro design. A teď se novinka pro globální trh představuje v celé své kráse a zakládá na nové popularitě moderních modelů inspirovaných předchůdci z minulosti. Jedním z hlavních konkurentů nového Land Cruiseru je i novodobý Ford Bronco.

Na světových trzích se bude nový Land Cruiser prodávat ve velmi blízkých specifikacích, přičemž se lokálně může lišit technikou. Nejprve se však podívejme na nový retro design, díky němuž je novinka výrazně hranatější než odcházející dnešní standardní Land Cruiser pro Evropu i Česko. Celkovou filozofií modelu i jízdními schopnostmi v terénu se pak bude blížit většímu Land Cruiseru série 300, jaký se k nám dováží pouze neoficiálně.

Vylepšený rám, elektrický posilovač řízení i odpojitelný stabilizátor

Technickým základem novinky je stejná podvozková platforma GA-F s tradiční odolnou rámovou konstrukcí, jakou obě Toyoty sdílí také s novým luxusnějším Lexusem GX. Automobilka odhaluje, že nový rám je o 50 procent tužší než u předchůdce a celková tuhost spojení karoserie s rámem vzrostla o 30 procent. S novými vylepšeními by měl být lepší i jízdní komfort a celková ovladatelnost vozu na silnicích.

Vůbec poprvé se Toyota Land Cruiser představuje s elektrickým posilovačem řízení, se kterým umí potlačovat nárazy kol přenášené do volantu při jízdě na špatném povrchu nebo v terénu. Současně to zajišťuje přímější řízení i snazší manévrovatelnost ve všech rychlostech a Toyota udává, že díky elektrickému posilovači je nejnovější Land Cruiser vybaven i asistentem pro udržení v jízdním pruhu.

Video se připravuje ...

Pro ještě lepší soužití s novinkou Toyota vyvinula nový odpojitelný přední stabilizátor, jaký se u značky objevuje vůbec poprvé. Řidič si tak pomocí spínače na přístrojové desce může upravit nastavení stabilizátoru podle potřeby pro jízdu na nezpevněných cestách i komfortnější cestování a ovladatelnost na běžných silnicích.

Průchodnost terénem řidičům zjednodušují i modernizované systémy Multi-Terrain Monitor (systém monitorující jízdu v terénu) a Multi-Terrain Select (výběr typu povrchu). Ty spolupracují s tradičním pohonem všech čtyř kol. Na různých globálních trzích se přitom Land Cruiser bude prodávat s různými specifikacemi pohonů.

My v Česku se můžeme těšit na dvojici výkonných turbodieselů. Standardem nového Land Cruiseru v západní Evropě bude přeplňovaný vznětový motor o zdvihovém objemu 2,8 litru a maximálním výkonu 150 kW (204 koní) v kombinaci s novou osmistupňovou automatickou převodovkou Direct Shift. Se zatím nezveřejněným točivým momentem bude schopný tahat přívěsy o hmotnosti až 3.500 kilogramů. Začátkem roku 2025 jej v nabídce doplní nový elektrifikovaný turbodiesel se 48 V mild-hybridní technologií.

Modernější interiér i pokročilejší konstrukce do terénu

Nová Toyota Land Cruser se vrací ke kořenům, což dokazuje i robustním retro designem. V Česku se bude prodávat s interiérem v pěti- nebo sedmimístné konfiguraci sedadel a zaujme modernější architekturou, než jakou známe z odcházejícího modelu. Nový Land Cruiser bude vybaven i nejnovějšími asistenčními a bezpečnostními systémy Toyota Safety Sense s uceleným paketem Toyota T-Mate.

Novinka současně je 4.920 milimetrů dlouhá, 1.980 milimetrů široká a 1.870 milimetrů vysoká, přičemž má rozvor náprav 2.850 milimetrů. K lepším jízdním schopnostem v terénu ji přispívají kratší převisy vpředu i vzadu a zúžená spodní část. Jednotlivé součástí karoserie pak automobilka navrhla tak, aby je v případě poškození bylo snadné vyměnit.

Toyota Land Cruiser bude na evropský trh uvedena speciální edicí First Edition, která se tu objeví v přibližně 3.000 exemplářích. Charakteristické budou dvěma variantami specifického dvoubarevného lakování karoserie v odstínech hnědá Sand a modrá Smoky i klasickými kulatými světlomety. Oficiální ceník české zastoupení Toyoty zatím nezveřejnilo a budeme si na něj muset počkat až na zahájení prodeje. Ten je plánován na začátek příštího roku.

Lukáš Volšický
Diskuze (16)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
2. 8. 2023 20:44
Re: No konečně někdo udělal
Santa Fe bude nazivo pekne... neboj 😉
Avatar - 3_diamanty
2. 8. 2023 20:08
Re: Tak tohle je vážně pecka!
L200 v eu nespada pod bezne vozy cize ju "netrapia emisie" ... a tak by tento pickup tu mitsu dotiahnut mohlo bez hrozby nejakych mastnych emisnych pokut ... cize podla mna pride... takyto pickup v eu bude potrebny a ziadany ... len to nebude hned... vid novy plugin hybridny outlander... tiez by za neho ani prst do ohna nikto nedal ze pride ale ja som mal uz hned tusak a pisal som ze aspon ten plugin ( ked uz nie klasicky ) ma sancu ze pride aj do eu... a on uz buduci rok pride.... par piatkov po okolitom svete ale nakoniec pride... a L200 by mohla byt podobny pripad... tiez nepride hned "zajtra" ... ale uz mozno o rok na jesen by prist mohla ... v tomto som opat optimista... mitsu ani nema dovod aby ho sem nedotiahlo ... moze mu v eu naopak len a len pomoct... ale nechajme sa prekvapit... no a inak nova L200 je vskutku dokonala a tesim sa ako to opat nalozi hiluxu ... https://www.proficars.sk/…-ani-korozia/924 L200 :yes:
Avatar - 3_diamanty
2. 8. 2023 18:56
Super
Ta "moderna retro vizaz" je fakt super... takto to ma vyzerat.... toyota dnes uz zda sa konkurenciu v kazdom segmente drti... ale zasluzene... toyota opat raz ukazala ze poctiva praca sa skutocne vyplaca .... LC :yes:
Avatar - Stejsn
2. 8. 2023 18:52
Zrcátka
vypadají jak televize, co jsme měli v 90. letech v obýváku :)
2. 8. 2023 17:55
Re: Výborný počin od Toyoty
Soudě dle poznámky že bude od roku 2025, tak aby to nebyl spíš ten stejný 2.8 jen mírně elektrifikovaný…