Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Toyota Prius nabídne lepší jízdní vlastnosti

David Bureš
Diskuze (6)
Třetí generace hybridního modelu Toyota Prius se pomalu chystá na odpočinek. Co nabídne její nástupce?

Premiéra čtvrté generace Toyoty Prius je již za rohem, na internet tak postupně prosakují informace o této novince s hybridním pohonem. Generální ředitel severoamerického zastoupení Toyoty Jim Lentz se v rozhovoru pro deník Detroit Free Press rozpovídal o jízdních vlastnostech nového Priusu.

„Už jsem ho řídil. Je fantastický,“ uvedl Lentz na adresu nového Priusu. Jízdní vlastnosti automobilu jsou mimo jiné výsledkem nižšího těžiště.

Základem auta bude nová modulární platforma Toyota New Global Architecture (TNGA), přičemž Prius bude vůbec prvním modelem, který ji využije. Výhodou platformy bude třeba možnost pohonu všech kol, který Prius dosud nenabízel. Vedle hybridního Priusu bude tak jako u současné generace k dispozici i Prius plug-in hybrid. Zajímavostí bude nabídka dvou druhů baterií – vedle lithium-iontových článků budou k mání i levnější nikl-metal-hydridové.

Nový hybridní pohonný systém pomůže mezigeneračně snížit spotřebu paliva. Lentz nicméně přiznávaná, že médii avizované snížení spotřeby o 15 % je příliš optimistické. Současný Prius spotřebuje v kombinovaném cyklu jen 3,9 litru paliva na 100 kilometrů.

Už dříve vyšlo najevo, že Toyota zvažuje změnu designu Priusu. Zatímco minulé generace se navzájem velice podobaly, novinka by mohla být odlišná. Detroit Free Press informuje o tom, že by se design nového Priusu mohl inspirovat loňským konceptem C-HR. Lentz pouze tvrdí, že novinka bude hezčí než stávající model.

Šéf severoamerického zastoupení Toyoty nepřiznal, kdy přesně bude nový Prius představen. Uvedl pouze, že to bude brzy. Před rokem totiž vyšlo najevo, že se auto proti původnímu plánu pozdrží. Důvodem je prý snaha vývojářů o dosažení co nejlepšího výsledku. Prius IV by každopádně měl debutovat ještě letos, spekuluje se o premiéře v Los Angeles nebo v Tokiu.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - Dylan McKay
17. 6. 2015 07:27
Re: Jen pro automobilové spotřebitele...
Neznalost je sviňa...
16. 6. 2015 18:44
Jen pro automobilové spotřebitele...
Vždycky když vidím Prius, dostávám z něj coby nadšený řidič kopřivku ;-\ 8-s
Avatar - Hammunasakra
16. 6. 2015 11:00
Re: zaujimave
Na subkompaktnim crossoveru kterýho je C-HR předobrazem? Snad jo. I když už při představení řikali že ho pro výrobu designově sladěj s běžnou nabídkou Toyoty
Takže vlastně jo i s příštim Priusem ;-)
16. 6. 2015 10:48
Re: zaujimave
To ale nevylučuje fakt, že detaily z konceptu C-HR (světla apod.) budou skutečně využity
Avatar - Hammunasakra
16. 6. 2015 09:48
Re: zaujimave
Vypadá to že testovací muly sou maskovaný fakt dobře [odkaz] [odkaz] ;-)