Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Toyota Proace Max oficiálně: Fiat Ducato a sourozenci s japonskou tváří

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Japonská Toyota modernizovala populární užitkové modely Proace a Proace City a nově představuje i vůbec největší dodávku Proace Max. Novinka zakládá na již známých modelech na evropském trhu a bude dostupná se spalovacími motory i elektropohonem.

Toyota pokračuje v rozšiřování portfolia užitkových modelů Toyota Professional a představuje zatím největšího zástupce populární řady Proace. Modernizovanou rodinu užitkových vozů pro podnikatele nově rozšiřuje nová Toyota Proace Max, vyvinutá ve spolupráci s globálním koncernem Stellantis. Velká Toyota Proace Max je novým sourozencem evropských dodávek Fiat Ducato, Peugeot Boxer, Citroën Jumper nebo Opel Movano.

Nová Toyota Proace Max se představuje se specifickou tváří a je určena do nejnáročnějších provozních podmínek. Japonská značka ji na českém trhu uvede v šesti konfiguracích včetně dvou variant rozvorů, tří různých délek a tří různých výšek karoserie pro maximální všestrannost. Automobilka uvádí, že největším nabízeném provedení disponuje největším nákladovým prostorem ve své třídě o objemu 17 m³.

Proace Max až na inovovanou přední část s novým předním nárazníkem a znakem Toyoty odpovídá svým ryze evropským sourozencům. Nakládku a vykládku usnadňují zadní dveře s plnou výškou a na boku nechybí čtvercový vstupní prostor s nízkým prahem a šoupacími dveřmi. Toyota současně uvádí, že v rámci značky poprvé představuje užitkovou dodávku, jejíž dveře se otevírají v úhlu až 270 stupňů.

Video se připravuje ...

Nová Toyota Proace Max se u nás bude prodávat s tradičními spalovacími motorizacemi i moderním bezemisním elektrickým pohonem. Ten bude disponovat nejnovější bateriovou technologií a nabídne maximální dojezd až 420 kilometrů v cyklu WLTP. Novinka bude dostupná i jako jednostranný nebo třístranný sklápěč se sklopnými bočnicemi, včetně volitelných konfigurací kabiny Chassis Cab (šasi) nebo Platform Cab.

Toyota s novým největším modelem Proace Max současně představuje i modernizaci pro menší vozy Proace a Proace City. Zásadní novinkou užitkového elektromobilu Proace je nová druhá generace baterií pro prodloužená dojezdu o 20 kilometrů na výsledných 350 kilometrů. Užitková verze s nákladovým prostorem o objemu až 6,6 m³ disponuje i v dané třídě nejvyšším užitečným zatížením až 1400 kg.

Nejmenší Proace City se s elektrickým pohonem díky nové generaci akumulátorů dočkal maximálního dojezdu 330 kilometrů, který je o 50 kilometrů delší oproti současnému modelu. Užitkový Proace City s nákladovým prostorem o objemu 4,4 m³ nabízí užitečnou hmotnost až 1000 kilogramů v závislosti na zvoleném pohonu.

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Doporučujeme

1. 2. 2024 13:11
Re: Aspoň by se slušelo
Fracouzská 2.2 z dílny PSA tímto rokem končí, nově s příchozím faceliftem už všechny klony (Ducato, Jumper, Boxer, Movano i Proace MAX) budou mít nový motor 2.2 Multijet od Fiatu, se kterým už nyní jezdí Ducata. Motor je to kultivovaný a pružný, bohužel však nemá měrku oleje, měření probíhá ultrazvukově a při výměně oleje, nebo jeho dolévání je docela porod donutit auto, aby ukazovalo správně hladinu oleje.

JZ
Avatar - KANKUNEN
15. 11. 2023 17:30
Aspoň by se slušelo
napsat, co to bude mít za motory. 2,2 Peugeot původem s 607ky. Hlavně že už to nemá motory Ford.