Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová tříkolka Morganu se začíná rýsovat. Tohle jsou její první designérské návrhy

David Bureš
Diskuze (2)

Morgan 3 Wheeler se vrátí. Jeho design se inspiruje nejen historií značky, ale také třeba letouny a motocykly z poloviny minulého století.

Britská značka Morgan se proslavila hlavně svými retro stylizovanými automobily. Léta k ní ale patří také tříkolka, tu firma nabízela již mezi lety 1932 až 1952, aby se k této myšlence opět vrátila v roce 2011. Loni bohužel výroba Morganu 3 Wheeler skončila, kvůli emisním normám, společnost však pracuje na náhradě. A ta nebude elektrická!

Po oficiálním potvrzení příchodu nového 3 Wheeleru Morgan nechává nahlédnout do zákulisí svého stylistického týmu. Zveřejnil totiž skici vozu, aby ukázal, jakým směrem se designéři Morganu při návrhu novinky ubírali. Morgan přitom zdůrazňuje, že žádný ze zveřejněných nákresů neukazuje hotové vozidlo. Přesto skici mají ukazovat některé klíčové detaily designu.

Konkrétně Morgan mluví o „technické“ přídi nebo „vizuální mase“ posunuté za přední kola. Jistotou se zdají být také kulaté světlomety. Některé nákresy pak dokazují, že stylisté pracovali s myšlenkou střechy, alespoň nouzové.

Inspirací pak údajně vedle historických modelů Morganu byly také letouny nebo motocykly z poloviny minulého století. To zřejmě souvisí s plány na postupný vývoj designu Morganu – jestliže v minulosti odkazoval na meziválečná auta, postupem doby se má posunout k inspiraci poválečnými vozy.

„Když byl v roce 2011 znovu představen 3 Wheeler, stal se pevným pilířem produktové řady společnosti. Uvědomujeme si, že je důležité rozvíjet tuto krevní linii a nadále poskytovat naší rostoucí komunitě nadšenců nové, vzrušující a nezapomenutelné motoristické zážitky,“ vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel firmy Steve Morris hlavní důvod příchodu nové generace 3 Wheeleru. Vůz byl prodejně úspěšný, vznikl ve více než 2.500 exemplářích, což z 3 Wheeleru dělá jeden z nejprodávanějších modelů v historii Morganu.

Dosavadní vidlicový dvouválec S&S však už nesplňoval nejnovější emisní normy, a tak se Morgan se stávající generací tříkolky musel rozloučit. Rychle však oznámil, že pro rok 2022 připravuje nástupce. Ten použije nový motor, tentokrát tříválec z dílny Fordu. Do budoucna přitom není vyloučena ani čistě elektrická verze, což je myšlenka, s níž koketoval již koncept EV3 z roku 2016. Právě elektrický pohon se od nového Morganu 3 Wheeler primárně očekával, a tak je nasazení spalovacího motoru velice dobrou zprávou.  

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Barry Lyndon
3. 12. 2021 18:20
Re: Výborně.
Tak pořád ještě jako atrakce zůstanou 3 kola, ale jinak samozřejmě souhlas, hlavní retro atrakce byl ten motor :yes:
2. 12. 2021 22:35
Výborně.
To bude určitě prodejní trhák, který bude fungovat, když odstraní na této historické blbosti dominantní, tradiční, designový, konstrukční a zásadní image-prvek - odhalený obrovský véčkový dvouválec na přídi a nahradí ho něčím, co není vidět a jen málo slyšet. Většina kupců si to kupovala, myslím, právě kvůli tomu viditelnému motoru a typickému zvuku. Právě ten motor je zde podstatný a tvoří charakter té tříkolky a to desítky let.

Co ti zbude za zážitek, když uřízneš Dolly Buster kozy a necháš jí v televizi číst básničky ?

(Ne, že by se mi někdy líbila, ale je na tom podobně jako ten Morgan, za zenitem, zvláštní, nikdy to úplná bomba nebyla, dva obří válce vepředu, a pár skalních obdivovatelů by se asi ještě našlo.)