Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Porsche Cayenne Coupe má rekord mezi SUV na Nürburgringu

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Dosud oficiálně nepojmenovaná ostřejší verze Porsche Cayenne Coupé vyfoukla rekord jinému koncernovému SUV kupé.

Jak už jsme před pár týdny informovali, automobilka Porsche by měla co nevidět představit novou ostrou verzi modelu Porsche Cayenne Turbo Coupé, jejíž výkon by se měl podle různých spekulací pohybovat okolo 631 koní a 850 Nm točivého momentu. Název nového modelu zatím neznáme, dnes už ale víme, že si na Nürburgringu zajel pro rekord.

Za volantem vozu, o kterém automobilka hovoří pouze jako o „Performance Cayenne“, seděl testovací jezdec Lars Kern, který zvládl zajet slavný okruh v čase 7:39.925. Tím tak pokořil stávající rekord v segmentu „SUV, off-road, van, pick-up“, který s časem 7:42.253 dosud držel koncernový příbuzný Audi RS Q8.

Video se připravuje ...

Porsche navíc zdůraznilo, že byl celý pokus proveden za dohledu lidí z Nürburgring GmbH a notáře, takže se jedná o oficiální čísla. Pro zajímavost můžeme dodat, že se pokus uskutečnil 14. června v 11:31, vzduch měl teplotu 23 °C a trať 46 °C.

Stále částečně maskovaný vůz byl kvůli bezpečí jezdce osazen závodní sedačkou a rámem, zatímco v podbězích byly 22“ pneumatiky Pirelli P Zero Corsa, které budou součástí standardní výbavy. I podle vyjádření notáře si tak vůz uchoval statut produkčního modelu.

Během prvních metrů na Nordschleife v tomto Cayennu máte potřebu se podívat kolem sebe, abyste měli jistotu, že opravdu sedíte v prostorném SUV,“ zmínil jezdec Lars Kern. Zvláštní pochvalu si od něj zasloužilo velmi přesné řízení a stoicky klidná zadní náprava, díky čemuž získával vysokou jistotu například v sekci Hatzenbach. „V rychlých zatáčkách, jako například mezi Hohe Acht a Eiskurve, mění směr rychlostí světla, bez náklonů či tendencí k nedotáčivosti,“ dodal Kern.

Tento model Cayenne je skutečně vrcholným. Během jeho vývoje jsme se zaměřili na výjimečný výkon na silnici. Náš rekordní Cayenne je postaven na základech Cayenne Turbo Coupé, je ale systematičtěji navržen pro maximální podélnou i boční dynamiku,“ uvedl Stefan Weckbach, produktový viceprezident pro modelovou řadu Cayenne.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme