Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové technologie Volva: kdo pije, ten nejede

Libor Zezulka
Diskuze (83)
Experimentální vůz od Volva nedovolí řidiči nastartovat, dokud si nezapne bezpečnostní pás a nedokáže, že před jízdou nepožil alkohol. Dětem navíc skončí divoké noční jízdy.

Pod vlivem alkoholu usedá za volant stále mnoho řidičů, kteří způsobí stovky a tisíce vážných dopravních nehod, často se smrtelnými následky. Už delší dobu se v automobilových kruzích hovoří o zařízení, jež před každou jízdou zkontroluje způsobilost řidiče ovládat vozidlo a v případě pozitivního výsledku testu (detekce alkoholu), nedovolí podnapilému řidiči nastartovat.

Volvo, považované za průkopníka v oblasti bezpečnosti automobilů, se rozhodlo postavit experimentální automobil vybavený nejen přístrojem na analýzu dechu, ale i přísnějším systémem kontroly nezapnutých pásů a také speciálním klíčem, umožňujícím kupříkladu rodičům nastavit maximální povolenou rychlost. Jízda s experimentálním vozem by vypadala asi následovně.

Nastoupíte do vozu a ve vlastním zájmu provedete dechovou zkoušku. Pokud tak neučiníte, nebo zkouškou neprojdete, nepojedete (tedy v případě, že nepožádáte o službu spolujezdce nebo neodchytíte střízlivého spoluobčana na ulici – ale jde přece o vaši bezpečnost, takže by vás něco podobného určitě ani nenapadlo). Nenastartujete ani v případě, že si nezapnete bezpečnostní pás.

Dnešní automobily upozorňují na nezapnutý bezpečnostní pás vizuálně ikonou a akusticky hlasitým pípáním. Experimentální Volvo jde dále a znemožní nastartování motoru. Poslední technologie, kterou Volvo nazývá Multi lock, umožňuje pomocí speciálního klíče nastavit maximální rychlost určenou majitelem nebo uživatelem vozu.

Volvo vidí využití této technologie v komerční dopravě, a také vztahu rodiče - děti - mladí řidiči.

Vysoká rychlost ve spojení s nedostatkem řidičských zkušeností se často stává mladým řidičům osudnou, a tak Volvo vymyslelo řešení. Rodič, než předá svůj automobil dítěti, nastaví maximální rychlost například na 90 km/h, čímž zamezí situaci, kdy se ratolest prohání v jeho S60 rychlostí 200 km/h.

Libor Zezulka
Diskuze (83)
19. 8. 2005 20:58
Re: ŠNORCHL
Passátní budou určitě, akorát nevím, jestli dostatečně výločné