Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky Morganu: Roadster a přepracované Aero 8

Ondřej Láník
Diskuze (2)
Na Birmingham Motor Show představil Charles Morgan, nejnovější produkty rodinné firmy Morgan."Zcela nová modelová řada" pro rok 2004/2005 však vypadá, v duchu tradice této značky, velmi klasicky.

Tento styling patří bez pochyby k tomu nejčistšímu ze stylu retro.

Morgan Roadster (prodává se za 35.000 liber) je dodáván s vyladěným motorem V6 Ford/Jaguar, který má po úpravách 184 kW. Proti předchůdci Plus 8, jde o lehčí a vyváženější řešení, které splňuje nové standardy v oblasti emisí (Euro IV) a pasivní bezpečnosti. Starší V8 s sebou vozil přeci jen až příliš mnoho oceli - nyní váží Roadster se šestiválcem 940 kg a rychlost 96 km/h má na tachometru za 4,9 s.

Odlehčená verze (pohotovostní hmotnost 850 kg) je určena pro závody Morgan Challenge. Zájemci, kteří se této série chtějí s Morganem účastnit zaplatí necelých 30 tisíc liber za připravené auto a dalších 10 tisíc liber za licenci. Součástí úprav je palubní hasící systém, závodní pneumatiky Yokohama, sportovní sedadla, volant a mnoho dalších. Automobil v této verzi nemůže na běžné silnice.

Morgan Aero 8 se podrobil zásadním technickým změnám, které umožnily jeho uvedení na severoamerický trh, jako model 2005. Podle automobilky je již registrováno 100 objednávek a historicky vyhlížející automobil, který však disponuje airbagem řidiče, ABS, EBD, protiprokluzovým systémem, diferenciálem s omezenou svorností a teď také nejnovějším osmiválcem BMW 4.4 (240 kW) s variabilním rozvodem Valvetronic a novou šestistupňovou převodovkou. První generace Morganu Aero 8 vznikla v 288 exemplářích a právě představená evoluce by měla toto číslo překročit. Pro Američany upravený automobil má nyní o 15 cm širší interiér, větší zavazadlový prostor, klimatizaci, elektricky ovládaná okna a dokonce i elektronické sledování tlaku v pneumatikách. Ceny nového Aera 8 začínají na 58.000 GBP.

Nejlevnějším Morganem je znovu zavedený model Plus Four ve dvou nebo čtyřmístném provedení. Automobil v ceně 28 tisíc liber má pod kapotou čtyřválec 2.0 od Fordu a na letošní rok je naplánovaná produkce 750 kusů.

Morgan - jedna z mála nezávislých britských značek - vyrábí automobily už 95 let a podle Charlese Morgana jde o nejstarší rodinnou automobilu.

Ondřej Láník
Diskuze (2)