Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky u Škody: Octavia RS Challenge a úsporné verze Rapidu a Octavie

Jan Mička
Diskuze (37)
Škoda osvěžila nabídku modelové řady Octavia a Rapid. Začátkem listopadu se dočkáme ekologicky zaměřených verzí a speciálního paketu pro Octavii RS.

Škoda s novým Rapidem Spaceback poprvé vstoupila do segmentu hatchbacků nižší střední třídy. Vůz je v nabídce se čtyřmi benzínovými a dvěma naftovými motory, ryze ekologická varianta však chyběla. To se změní s listopadovým příchodem úsporné verze Rapid Spaceback GreenLine, jejímž srdcem bude naftová šestnáctistovka s výkonem 66 kW a kombinovanou spotřebou 3,8 l/100 km. Vůz je vybaven systémem start/stop, rekuperací brzdné energie a pneumatikami se sníženým valivým odporem. GreenLine se oproti běžné verzi Spacebacku liší maskou chladiče, zakrytými otvory pro přístup vzduchu, ozdobnými kryty kol a volitelným křídlem na víku zavazadelníku, které má za úkol zlepšit aerodynamiku. Úsporná konfigurace se nevyhne ani Rapidu s karoserií liftback.

U ekologicky zaměřených modelů ještě zůstaneme. Společně s Rapidem a Rapidem Spaceback GreenLine totiž na trh přijde stejně střižená Octavia. Pod kapotu dostane agregát 1,6 TDI nové generace s výkonem 81 kW a deklarovanou spotřebou 3,3 l/100km. To odpovídá produkci 87 gramů emisí na ujetý kilometr.

Tím však novinky v modelové řadě Octavia nekončí. Automobilka totiž myslela i na nejsilnější varianty RS, ke kterým si budete moci za 13.200 korun přikoupit paket RS Challenge. Oproti standardnímu „eresu“ dostanete černě lakovaná vnější zpětná zrcátka a masku chladiče, 18“ litá kola Gemini nebo prahové lišty s názvem edice. Paket rovněž obsahuje elektronický volič jízdních profilů Performance Mode Selection, multifunkční kožený volant nebo palubní počítač MaxiDOT se stopkami pro měření okruhových časů. Je dostupný pro liftback i kombi, přičemž v druhém případě dostanete černě lakované střešní ližiny.

Jan Mička
Diskuze (37)
Avatar - twistedTSD
22. 10. 2013 20:12
Re: RS
Já bych řekl zhruba půl napůl. Bude to trochu zkresleno tím, že firmy za něj obvykle asi připlácet nechtějí.
Avatar - skejpa
22. 10. 2013 16:59
Re: RS
Já to umím ale když máš v autě střední zrcátko, tak proč ho nevyužívat.
Avatar - Ham.
22. 10. 2013 16:39
Re: RS
Ano. Sto lidí, sto chutí. Bylo by zajímavé znát procenta, kolik lidí si jej objedná, soudě podle výskytu na silnicích bych odhadoval do 10%.
Avatar - Kjirka
22. 10. 2013 16:39
Re: RS
ano, můžeš se rozhodnout buď pro stěrač na 911 nebo pro RS >:D
Avatar - Emel
22. 10. 2013 16:38
Re: RS
Já bych to možná dal, ale návratnost investice do senzorů s mou manželkou je velmi krátká :-)