Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Chevrolet Corvette Z06 na první upoutávce. Už známe datum premiéry ostré verze

David Bureš
Diskuze (0)

Chevrolet Corvette sice v nové generaci změnil koncepci, některé tradiční hodnoty však nemění. Za dveřmi je tak již tradiční ostrá verze Z06.

Aktuální Chevrolet Corvette generace C8 byl zatím dostupný v jediném výkonovém provedení, s 6,2litrovým vidlicovým osmiválcem o výkonu 365 kW, sílu mohl upravit leda sportovní výfuk zvyšující výkon o čtyři kilowatty. Již brzy se to však má změnit, Chevrolet již láká na premiéru ostřejšího provedení Z06.

Takto označená verze je v nabídce Corvette již tradiční, poprvé byla nabídnuta už u druhé generace tohoto modelu v roce 1963. Počítá se s ní i nadále, a to přestože Corvette v rámci aktuální generace změnila koncepci, když se ze sporťáku s motorem vpředu stalo superauto s motorem uprostřed.

Chevrolet již potvrdil, že nová Corvette Z06 se světu oficiálně představí 26. října. Na premiéru pak láká zveřejněnou video upoutávku, v níž nová verze jezdí po Francii nebo Německu.

Bližší informace však automobilka zatím neposkytla. Jen tvrdí, že novinka je navržena tak, aby umocnila vzrušení z jízdy, což má dokazovat jak na okresních silničkách, tak na německých dálnicích nebo slavných závodních okruzích.

Už však víme, že nová Corvette Z06 dostane jedinečný motor. V útrobách má totiž pracovat atmosférický vidlicový osmiválec o objemu 5,5 litru odvozený od motoru ze závodní Corvette C8.R. Specialitou agregátu s interním označením LT6 jsou dvě vačkové hřídele nad hlavou a především plochá kliková hřídel.

Podle zákulisních zpráv půjde o nejsilnější atmosférický osmiválec v historii značky s výkonem přesahujícím hranici 600 koní (441 kW). Jaký rozdíl proti 6,2litrové V8 s 365 kW v základní Corvettě.

Vyššímu výkonu logicky budou uzpůsobeny také další komponenty. Speciálně naladěná bude osmistupňová dvouspojková převodovka Tremec, která má poskytnout ještě rychlejší změnu převodu. Naladění podvozku pak bude přizpůsobeno očekávanému okruhovému používání auta. Samozřejmostí bude i agresivnější vzhled, zdůrazněný třeba rozšířenou karoserií nebo přítlačným spoilerem na zádi.

Chevrolet potvrdil, že Corvette Z06 dorazí v rámci modelového roku 2023. To znamená, že se sice představí již na podzim, vyrábět se ale začne až někdy v polovině příštího roku. Podle dřívějších zpráv se tak auto opozdilo, což je podle všeho zdůvodněno setrvávajícím nedostatkem výrobních komponentů, jako jsou polovodiče.   

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme