Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Ford Focus zachycen na špionážních fotkách. Poprvé odhaluje interiér

Stanislav Kolman
Nová generace Focusu je jedním z nejočekávanějších rodinných automobilů roku 2018. Na špionážních fotkách je stále maskovaný, ale vůbec poprvé můžeme nahlédnout dovnitř.

Nejnovější Ford Focus zamíří do prodeje až v roce 2018, už několikrát byl ale spatřen špionážními fotografy. Nejprve zaparkovaný v noci a následně i za denního světla při jízdě. Modrý ovál si svou novinku stále hlídá vrstvou maskovacích prvků, základní představu o voze už ale máme. I když bude čtvrtá generace modelu prodávána po celém světě, svým vzezřením uspokojí primárně evropské zákazníky.

Není žádným tajemstvím, že po stránce designu půjde spíše o drobný evoluční pokrok. Zdá se, že několik prvků, včetně přídě a světlometů, je inspirováno vzhledem nové Fiesty. Tou se tvůrci Focusu nechali inspirovat také v interiéru, jak napovídá jedna z přiložených fotografií. I většina vnitřních partií zůstává ukryta pod maskováním, přehlédnout ale nelze velký dotykový displej infotainmentu na středu palubní desky.

V nabídce pohonných jednotek se očekává přeplňovaný litrový EcoBoost o třech válcích s nabídkou alespoň třech variant výkonu. S největší pravděpodobností půjde o hodnoty mezi 99 a 138 koňskými silami.

Základem nabídky dieselových motorů pak bude patnáctistovka s 84 nebo 118 koni. Ve hře zůstává také myšlenka, že Ford jeden ze svých nejpopulárnějších modelů osadí výkonným dvoulitrovým TDCi.

Spekulacím neuniká ani možnost elektrického či hybridního pohonu. Vždyť vedení automobilky se před časem nechalo slyšet, že do konce desetiletí představí 13 elektrifikovaných vozů. Focus navíc bude postaven na platformě C-car která je alternativním pohonům uzpůsobena. Pokud by se Ford k elektrifikaci Focusu skutečně uchýlil, mohl by vytvořit zajímavého konkurenta pro elektrický Golf, Hyundai Ioniq či Kiu Niro.

Stanislav Kolman