Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Ford Mustang Dark Horse R: Okruhová bestie přijíždí s vlastním závodním šampionátem

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Tři, dva, jedna, start! Osmiválcový Ford Mustang se představuje v nové závodní specifikaci Dark Horse R, která je určená nadšencům do okruhových dnů a poloprofesionálních závodů. Automobilka pro ni navíc připravila speciální šampionát.

Nový Ford Mustang je dokonalou ukázkou potvrzující fakt, že sportovní bouráky pro chlapáky zatím nevymřely. V Česku se novinka bude prodávat výhradně s plnotučným atmosférickým osmiválcem a vy si budete moci vybrat mezi šestistupňovým manuálem nebo desetistupňovým automatem. A v Americe se už představují první ještě výkonnější specifikace, k nimž se nově přidává okruhová hračka jménem Dark Horse R.

Základem nového závodního speciálu Dark Horse R je silniční Mustang Dark Horse. Tovární sportovní divize Ford Performance ji vyvinula jako zákaznickou hračku pro okruhové dny a poloprofesionální závodní víkendy. Novinka tak vychází ze silničního Dark Horse, zachovává všechny klíčové prvky, jako jsou vylepšené chlazení motoru, převodovky i diferenciálu, a doplňuje je speciálním vybavením.

Spolu s nepřehlédnutelným bezpečnostním rámem se v kabině nově objevuje typický sportovní odnímatelný volant Sparco a závodní sedadla Recaro s bezpečnostními pásy Sparco. Klasický digitální přístrojový štít produkčního Mustangu pak nahrazuje obyčejnější displej s nejdůležitějšími živými daty.

Srdcem okruhového Mustangu Dark Horse R je už tradiční atmosférický pětilitrový osmiválec Coyote se šestistupňovým manuálem ze silničního modelu s novým závodní výfukem Borla. Osmiválcové burácení tak nově bude intenzivnější a pronikavější. Ford sice neuvádí přesnější technická data, ale uvádí, že maximální výkon přesahuje 373 kW (507 koní).

Video se připravuje ...

Inženýři z Ford Performance novou okruhovou hračku vylepšili i závodními tlumiči Multimatic DSSV, nastavitelnými stabilizátory a stavitelným odklonem předních kol. Zvenku zaujmou zejména tažná oka a specifická závodní devatenáctipalcová kola obutá do lepivých slicků. Ford Mustang Dark Horse R přitom je zatím nejdostupnějším novým okruhovým mustangem, automobilka už v minulosti představila i speciály pro vyšší třídy GT3 a GT4.

Nový Ford Mustang Dark Horse R se debutuje spolu s novým zákaznickým šampionátem, který odstartuje v následujícím roce 2024 a bude se skládat z deseti až dvanácti závodů na pěti nebo šesti severoamerických okruzích. Méně zkušeným zájemcům bude k dispozici i závodní škola Mustang Challenge. Za nový „lidový“ závoďák zákazníci zaplatí 145.000 amerických dolarů, tedy přibližně 3,2 milionu Kč.

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
28. 7. 2023 10:00
Super závodák
v tom bych si pár kol na okruhu klidně střihnul :yes: :yes: