Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Land Cruiser je obrovským hitem, čekací doba může být až čtyři roky

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Poptávka po nové generaci Toyoty Land Cruiser 300 je obrovská, automobilce se navíc komplikuje výroba.

Toyota představila novou generaci největšího Land Cruiseru 300 v červnu tohoto roku a koncem následujícího měsíce už měla mít okolo 20.000 objednávek jen ze svého domovského japonského trhu. Na vůz jako je Land Cruiser to je velmi působivý výsledek, ze kterého musela mít automobilka jistě radost. Jenže teď se vysoká popularita modelu stává spíše starostí.

Podle informací kolegů z australského webu CarsGuide, kteří se odkazují na lokální japonské zdroje, totiž prvotní předobjednávky domácích zákazníků překonaly plánovanou produkční kapacitu až o 400 procent. A k tomu se přidaly problémy s výrobou.

Během srpna a části září totiž musela být výroba Land Cruiseru zastavena z důvodu nedostatku komponent a zřejmě i čipů, což mělo být způsobeno protipandemickými opatřeními v některých částech Jihovýchodní Asie.

Podle některých starších odhadů se tak zájemci o vozy v nejpopulárnějších výbavových stupních ZX a GR Sport měli dočkat až s ročním zpožděním. Podle Cars Guide ale zpoždění narůstá a nejnovější zájemci o Land Cruiser ve zmiňovaných výbavách by si tak mohli počkat klidně až čtyři roky.

Video se připravuje ...

Například australské zastoupení Toyoty už mělo v tiskové zprávě oznámit, že dodávky budou opožděny o nespecifikovanou dobu. V nejbližších měsících by pak na trh mělo dorazit pouze pár kusů, které ale budou primárně rezervovány jako prezentační vozy pro dealery.

Samotní dealeři by pak měli v současnosti kontaktovat zákazníky a informovat je o dalším vývoji situace, přičemž nejrychlejší předobjednatelé by mohli své vozy dostat ještě do konce tohoto roku. Nejnovější objednávky o nejpopulárnější modely ale nejspíš budou vyřízeny s nezanedbatelným zpožděním.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

9. 9. 2021 21:28
40 let
Cekaci doba 40 let :-!
Psali to v novinach :-O
Avatar - KANKUNEN
9. 9. 2021 18:23
Re: Super
Japíci vždy uměli zaříznout to v čem se jim dařilo. Pajero, Patrol a s LC dělali taky komedie. Terénní osobák je toto auto a ne něco bez kufru a privařenou bednou, do které se nic delšího nevejde.
Avatar - SKAY
9. 9. 2021 17:29
Super
Tohle lidí chťejí :yes: ne duhová auta :D