Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Mercedes-Benz E už přijíždí jako kombík. Zatím má tři motorizace a v budoucnu se představí i šestiválec

Lukáš Volšický
Diskuze (18)

Nový Mercedes-Benz Třídy E se nově představuje také jako praktičtější kombi. Zpočátku nabídne trojici motorizací a v budoucnu se můžeme těšit také na šestiválcovou naftu nebo vrcholné AMG.

Nadějná budoucnost kombíků pokračuje. Už od letošního dubna je na světě nejnovější Mercedes-Benz Třídy E a Němci dnes rozšiřují portfolio nové generace také o praktičtější karosářskou variantu kombi. V Mercedesu věří, že ne všichni podléhají současnému módnímu trendu crossoverů a SUV a všem potenciálním zákazníkům znovu představují časem prověřenou užitečnější alternativu.

Větší zvenku i uvnitř

Nový „Ečkový“ kombík nepřekvapivě zakládá na už představeném sedanu, zachovává si charakteristický design a jedinou významnou novinkou je delší dynamicky vypadající záď. Důležitější je skutečnost, že kombík mezigeneračně narostl, aby byl ještě prostornější. Rozvor náprav je o 22 milimetrů delší než u předchůdce a celkově je dlouhý 2.961 milimetrů. Díky tomu mají cestující na zadních sedadlech více prostoru pro nohy.

Zvětšení rozvoru však není jediným generačním nárůstem rozměrů. Nové kombi současně je o 28 milimetrů širší a na zadních sedadlech disponuje „prostorem pro lokty“ zvětšeným na 1.519 milimetrů. Mercedes-Benz navíc novinku vybavil i velkým zavazadelníkem se základním objemem 615 litrů, zvětšitelným až na 1.830 litrů. Majitelé plug-in hybridu se musí spokojit s menším kufrem. Standardně bude mít 460 litrů, po sklopení zadních sedadel pak 1.675 litrů.

Už s odhalením základního sedanu nám automobilka ukázala, že se při vývoji nejnovějšího „Ečka“ inspirovala vlajkovou Třídou S i elektrickým sourozencem EQE. Dokonce i v luxusním kombíku najdeme moderní technologické vybavení, jakým je nejnovější infotainment MBUX s „hyperobrazovkou“, připojení k populární sociální síti TikTok i zábavný hra Angry Birds. Život v zaměstnání vám zjednoduší integrovaná služba Zoom pro videokonference.

Video se připravuje ...

Nejprve benzin, nafta a plug-in hybrid

Nová generace kombíku se v Evropě začne prodávat se třemi elektrifikovanými motorizacemi - zážehovou E 200, vznětovou E 220d a plug-in hybridní E 300e. Základem je 48voltový mild-hybridní dvoulitrový čtyřválec E 200 se silou 150 kW (204 koní) a 320 Nm. Elektromotor mu pomáhá dalšímu 17 kW (23 koňmi) a 205 Nm. Slibuje zrychlení z 0 na 100 km/h za 7,8 sekundy a maximální rychlost 231 km/h.

Tradiční vznětovou jednotkou je dvoulitrový čtyřválcový turbodiesel E 220d o 145 kW (197 koních) a 440 Nm se stejnou 48voltovou mild-hybridní technologií. Zrychluje z 0 na 100 km/h za 7,9 sekundy a jezdí nejvyšší rychlostí 230 km/h. Už dnes automobilka zveřejňuje, že v budoucnu představí i výkonnější šestiválcovou vznětovou motorizaci, přičemž všechny motory jsou vybaveny devítistupňovým automatem. Standardem je i vzduchový podvozek na zadní nápravě, volitelně jím lze vybavit i přední nápravu.

Zatím vrcholným kombíkem je plug-in hybrid E 300e s přeplňovaným dvoulitrovým benzinovým čtyřválcem a elektromotorem s kombinovaným výkonem 230 kW (312 koní). Spalovací jednotka vychází z modelu E 200 a je doplněna elektrickým motorem o 95 kW (129 koních) a 440 Nm. Hybrid čerpá elektřinu z 25,4 kWh akumulátoru zajišťujícího čistě elektrický dojezd 100 kilometrů podle WLTP.

Konkurence nové pětky dorazí na podzim

Budoucnost nejnovější Třídy E je pro veřejnost zatím ve hvězdách, ale už teď značka láká na připravovaný dieselový plug-in hybrid i výkonnější verze AMG. Zatím však můžeme pouze spekulovat o pohonných jednotkách. Podle nejnovějších spekulací se rychlá varianta E 63 představí s hybridním šesitválcem přesahujícím 700 koní. Uniklé záběry z vývoje a testování ukazují také přípravy populárního kombi crossoveru All-Terrain.

Nový Mercedes-Benz se v Evropě začne prodávat letos na podzim a už brzy jej bude čekat silná konkurence. V Mnichově už totiž připravují uvedení nové generace BMW řady 5 Touring, která pro nové „Ečko“ bude silným soupeřem.

Video se připravuje ...

Lukáš Volšický
Diskuze (18)

Doporučujeme

Avatar - twistedTSD
22. 6. 2023 09:52
Vida
Nakonec je z Éčka hezké auto, pod kapotou zajímavější než BMW. :yes:
20. 6. 2023 21:30
Legrační
Ečko v kombíku na pomalu třímetrovém rozvoru a pluginhybridová veze s kufrem 460 litrů. Si dělají z lidí legraci. Ta 6V nafta asi dobrá. Interier je odsouzen být neustále zaprášený a zapatlaný. Ten sklon napovídá, že bude nejlépe ze všeho vidět právě prach a šmouhy.
20. 6. 2023 20:58
Re: Znovu chválím Mercedes
Chtěl bych benzínový 6-válec nebo 8-válec.
20. 6. 2023 20:49
Re: Design
Současné C v kombíku se mi v designově v aktuální generaci hodně líbí, Ečko v tom pokračuje. Na rozdíl od předchozí generace C i E.
20. 6. 2023 17:59
Uplne OK
Jako spokojeny majitel 2019 Ecka kombi je toto podle me uplne v pohode.
Nikdy to nebyl nejkrasnejsi kombi pod sluncem, ale je to dobry auto, prijemne se s nim zije a ve spravne verzi vypada celkem slusne.