Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Mercedes třídy S bude jezdit sám. Vlajková loď dostane autonomní systém třetí úrovně

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Velké automobilky se předhání v nejmodernějších technologiích, jejichž součástí jsou i systémy autonomní jízdy. A pozadu nechtějí zůstat ani stříbrné šípy.

Je jasné, že vývoj techniky a hlavně příprava legislativy na vpuštění plně autonomních aut do reálného provozu ve velkém potrvá ještě několik let. Automobilky však už teď nabízí stále sofistikovanější systémy, které mají řidiči jízdu maximálně usnadnit.

Pozadu nezůstane ani nový Mercedes-Benz třídy S, jenž dorazí na trh v roce 2020. Zdroje blízké automobilce uvádí, že automobil dostane autonomní systém třetí úrovně.

S takovou umí vůz tzv. „podmíněnou automatizaci“. V praxi to znamená, že řidič nemusí nutně koukat na cestu, musí však být připraven zasáhnout do řízení, kdykoliv mu dá systém pokyn. Třetí úroveň samočinné jízdy už najdeme třeba v Audi A8, u nás si však tento prvek plnými doušky neužijete, protože to jednoduše neumožňuje legislativa.

„Autonomní systém třetí úrovně je naším cílem pro příští třídu S,“ potvrdil na pařížském autosalonu Ola Källenius, vedoucí výzkumu společnosti Daimler a budoucí lídr celého podniku. Zároveň dodal, že autonomní systém bude zákazníkům dostupný za příplatek.

Stále však existují právní překážky a obavy z toho, kdo ponese zodpovědnost za případnou dopravní nehodu způsobenou autonomním řízením. Tvůrci takových systémů si stojí za svým a tvrdí, že samočinné řízení způsobí podstatně méně bouraček než skuteční řidiči. Rizika si uvědomuje i Mercedes a připomíná, že jednotlivé úrovně autonomní jízdy fungují správně pouze tehdy, když si řidiči aut dobře uvědomují omezení těchto technologií.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)