Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mercedes-Benz S 400 d 4Matic – Nafta v řadě!

Martin Machala
Diskuze (264)
Je to sice jeden z nejméně nápadných faceliftů, o slušnou revoluci však přesto jde. Vznětové vidlicové jednotky nahrazují zbrusu nové řadové motory!


Design, interiér


Pamatujete na Chrise Banglea? Na bývalého šéfa designu BMW? Tedy toho pána, který nakreslil všechny ty kontroverzní (to je teď strašně módní slovo, všimli jste si?) bavoráky, co jsou rok od roku hezčí a hezčí. Jak říkává kolega Martin Vaculík, Bangleův design viděl za roh. A já dodávám, že sedmička E65 z roku 2001, šestka E63 představená o tři později nebo taky pětka E60 ročníku 2003, jsou neskutečně originální a nápaditá auta.

A proč o Chrisovi mluvím v testu faceliftovaného Mercedesu třídy S? Ve Frankfurtu si totiž Bangle vzal na paškál jednoho z hlavních konkurentů BMW a servítky si zrovna moc nebral. Že je to celé velmi nenápadité, okoukané, fádní… Konkrétní být nechtěl, ale v úvahu připadá Audi, nebo právě Mercedes.

Mně osobně výše zmíněné víc sedí na třícípou hvězdu. Respektive, na následnou produkci od představení aktuálního eska (W222). Když se tahle limuzína poprvé ukázala v roce 2013, bylo všechno ještě v pořádku. Karoserie mi přišla přiměřeně majestátní, nijak zvlášť novátorská, ale vlajková loď to byla celkem se vším všudy. Pak ale začal Mercedes eskový mustr používat napříč všemi svými modely a co vypadalo na esku hezky noblesně, vyznělo u levnějších řad minimálně rozpačitě. Už jste viděli nový éčkový kombík? „Ideálně“ bez AMG paketu a vůbec nejlíp jako německý taxík? Takhle by mercedes prostě vypadat neměl…

Zakulacený design z mého pohledu funguje jen na mohutné pětimetrové karoserii eska a navíc, rozeznat jednotlivé sedany je pořádný ořech. To už si spíš zapamatuju všechny ty X deriváty mnichovského BMW.

mercedesbenz testy luxusni mercedesbenz testy luxusni  

Tedy, mohutná a elegantní vlajková loď vypadá velmi dobře i po letech, facelift se na křivkách podepsal vlastně úplně neznatelně. Já novinku poznám hlavně podle opravdu velmi decentně upravené grafiky předních světlometů a zadních svítilen, jiný přední a zadní nárazník bych samozřejmě přehlédl. A rozhodně si vybral jinou než bílou barvu. V tomhle odstínu mi esko přišlo spíš trošku těžkopádnější než elegantní.

A jestli se mi už něco přejedlo definitivně, pak jsou to barokně zakroucené přístrojovky mercedesu. Jasně, tady jde hodně už o věc vkusu, komu se líbí přísnější styl BMW, holt nebude z oblin u vytržení nikdy. Testovanému kousku pak dost uškodila také těžko přehlédnutelná barevná kombinace, slučující béžovou a „mahagonově hnědou“, jak jsem se dočetl ve specifikaci. Připadal jsem si tak trochu jako uvnitř bonboniéry. Nekonečně komfortní sedačky s nepřekonatelně názorným a tedy jednoduchým ovládáním (taková ta maličká sedačka na výplních dveří) ale dojem z méně vkusného interiéru vytlačují a i s ovládáním infotainmentu jsem našel po několikerých zkušenostech s éčkem společnou řeč. Z menšího mercedesu převzal ten nejluxusnější také miniaturní touchpady na volantu, jejichž prostřednictvím se prochází třeba menu palubního počítače. Nejdřív jsem nadával, pak si však zvykl a po týdnu soužití nemám výtek. A to je vlastně nejviditelnější faceliftovaná změna, jinak zůstal interiér na svém. Nezlobil bych se za upravenou grafiku přístrojů, hlavně v porovnání s nejnovějšími bavoráky působí mercedes laciněji.

mercedesbenz testy luxusni mercedesbenz testy luxusni  

Motor, jízdní vlastnosti


Z vnějšího i vnitřního pohledu tedy facelift těžko rozpoznatelný, pod kapotou však došlo k zásadním změnám. Vidlicový vznětový šestiválec OM 642 totiž nahrazuje zbrusu nová jednotka OM 656 s řadovým uspořádáním. Ono to vypadá jako bůhvíjaká revoluce, řadové nafťáky ale mercedes používal ještě v roce 2005, takže se k nim „pouze“ vrací.

Důvody, proč tak učinil, určitě uhodnete sami. Emise a pak taky i ekonomická stránka věci. S řadovým uspořádáním totiž můžete použít základ ze čtyřválce, prostě „jenom“ přidáte další dva válce. Což ostatně snadno odvodíte už podle označení – nový vznětový čtyřválec má kód OM 654 a šestiválec s objemem 2,9 litru, jak je uvedeno výše, OM 656 (tedy plus dva…). Technika tedy v zásadě odpovídá už známému čtyřválci, jehož blok je vyroben z hliníku (pracovní plochy Nanoslide s nízkým třením), písty jsou potom ocelové, nechybí ani vodní mezichladič stlačeného vzduchu. Šestiválec ovšem používá větší katalyzátor a filtr pevných částic.

A tady se právě projevuje druhá silná stránka řadového uspořádání – díky úspoře místa proti vidlicové jednotce může být filtr pevných částic kombinovaný s katalyzátorem SCR (močovina) umístěný přímo vedle motoru, což pomáhá zvládnout vyšší průtok oxidů dusíky (zahřeje se rychleji, výfukové plyny cestou k němu nevychladnou).

To máme ekonomiku a emise, podstatné je však také to, že se konečně vejde také další turbodmychadlo! Tento nedostatek doháněl Mercedes u předchozí vidlicové jednotky turbodmychadlem s kuličkovými ložisky, teď už jednoduše může použít dvojité přeplňování. A tak jsme se u novinky dostali až na 210 (verze S 350 d) a 250 kW (testovaná S 400 d).

mercedesbenz testy luxusni mercedesbenz testy luxusni  

Vedlejším produktem řadového uspořádání může být také kultivovaný chod, i když zde je citelnější rozdíl řada/véčko u benzinového agregátu. Tedy teoreticky, nový šestiválec je ale tak neskutečně tichý a vyvážený, že se na tom řadová konstrukce podílet musí. Příkladně kultivovaný je už čtyřválec OM 654, nový šestiválec však není skoro slyšet už ani zvenčí, natož pak uvnitř luxusního a samozřejmě skvěle odhlučněného eska.

V tomto směru je šestiválcová jednotka absolutní špička, z pohledu dynamiky je na tom extrémně dobře hlavně při zátahu z nižších otáček, kdy máte pocit, že nápor 700 N.m snad nikdy neskončí. A on opravdu drží, lehce polevuje až nad 3500 otáčkami (viz naše naměřené údaje), v tuto chvíli a taky při akceleraci z vyšších rychlostí si ale začínáte říkat, že ten osmiválec v Audi SQ7 uměl ještě něco navíc. To proboha neznamená, že by S 400 d nejelo, to ani ve snu. Audi však nabízí technikou prošpikovaný osmiválec (320 kW a 900 N.m) a BMW zase čtyřturbový šestiválec (294 kW a 760 N.m), zatímco pro Mercedes je S 400 d naftovým vrcholem.

mercedesbenz testy luxusni mercedesbenz testy luxusni  

Jeho až neuvěřitelně vybrané mravy a totálně plynulý zátah však vyznívají natolik přesvědčivě, že vám mírný deficit výkonu přijde naprosto druhořadý. Opravdu jde spíš o image, kdy konkurence prostě nabízí papírově víc koní a točivého momentu.

Naprosto vzorová je už i spolupráce s devítistupňovým automatem. Píšu „už“, protože na začátku své kariéry to byl docela zmatkař, u něhož bylo devět kvaltů spíš na škodu. Chudák často nevěděl, který si má vybrat. Teď už ví, řadí pro posádku prakticky neznatelně, s podřazením neváhá, na druhou stranu si často dovede poradit i jen tak „na krouťák“ (tedy zbytečně nepodřazuje). A na devítku točí při dálniční stotřicítce jenom 1450 otáček. Fantazie!

To se pak asi nebudete divit, že jsem s pětimetrovou limuzínou vybavenou pohonem všech kol jezdil za průměrných 7,4 litru. A to jsem se výjimečně pohyboval hlavně na dálnici.

Komfort skoro absolutní

Úžasné ticho na palubě jsem už zmínil, o mimořádně pohodlných sedačkách jsem taky psal, k pocitu nedostižného komfortu samozřejmě přispívá také vychválený devítistupňový automat. A teď ještě něco málo k podvozku.

Vzduchové odpružení samozřejmě můžete nachytat na hodně rozbité silnici, to se klidně i od přední nápravy ozve nějaký ten menší rachot. Takové situace však lze považovat za extrémní, i když je fakt, že nedávno testovaná sedmička byla možná o ždibíček klidnější.


Mercedes ale jednu věc umí naprosto nenapodobitelně – takové to noblesní pohupování, kdy tlumiče nechávají karoserii nebývalou volnost a posádka je neopakovatelně hýčkána. Esko samozřejmě umí přituhnout, ať už ve sportovním režimu, nebo když v rychleji projížděných zatáčkách přeci jen karoserii krotí v rozmachu, vše je ale stále příjemně rozvláčné. Sportovnější styl koneckonců nepodporuje ani řízení, které posiluje takovým způsobem, že při parkování můžete točit volantem skoro jedním prstem.

Ještě dodatek ke komfortu – výše popsané bylo možné také díky standardním pneumatikám, testovaný kus naštěstí nepřijel na mercedesáckých dojezdovkách MOE.

Závěr


Závěr

Facelift Mercedesu třídy S je možná na pohled těžko rozpoznatelný, velmi málo se změnil také interiér, návrat k řadovým vznětovým motorům je však naprosto zásadní. A tady se třícípé hvězdě povedl zásah za čistých deset – nový dvojitě přeplňovaný skoro třílitr je absolutně kultivovaný, neskutečně tichý (i pro vnější posluchače), ve verzi 400 d s výkonem 250 kW příkladně dynamický a taky velmi úsporný (jezdil jsem za 7,4 litru). A konečně klaplo taky spojení s devítistupňovým automatem. Mercedesu můžete v tuto chvíli vyčítat maximálně tak to, že na rozdíl od konkurence nenabízí nějakou tu zbytečně silnou naftovou třešničku.

Esku jako takovému pak maximálně tak až moc barokní interiér (to ovšem podle vkusu) nebo absenci náhradního kola (vždy jen lepicí sada, nebo dojezdové pneumatiky MOE – ty nikdy nebrat!). Základní cenovka 2.601.500 Kč za S 400 d 4Matic odpovídá luxusním zvyklostem, stejně tak i přemrštěné ceny nekonečné řady příplatků.

mercedesbenz testy luxusni mercedesbenz testy luxusni  

Nejlevnější verze modelu2.340.140 Kč (S 350 d)
Základ s testovaným motorem2.504.700 Kč (S 400 d)
Testovaný vůz bez příplatků2.601.500 Kč (S 400 d 4Matic)
Testovaný vůz s výbavou3.776.319 Kč (S 400 d 4Matic)

Plusy

  • Motor celkově (dynamika, spotřeba, kultivovaný chod)
  • Výborně fungující automat
  • Mimořádně komfortní sedačky
  • Zejména na kvalitnější silnici velmi pohodlný podvozek

Minusy

  • Absence rezervního kola
  • Na rozbité silnici mírné rázy od podvozku

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
Martin Machala
Diskuze (264)
Mercedes-Benz S 400 d 4Matic
Cena základní sestavy 2 601 500 Kč
Výbava základní sestavy Osmnáctipalcová litá kola, adaptivní tempomat, hlídání mrtvého úhlu, aktivní parkovací asistent, asistent jízdy v pruzích, prevence kolize, elektricky ovládané sluneční clony na zadních sedačkách, vyhřívaný volant, automatická klimatizace, LED přední světlomety, samočinné ovládání víka kufru, vyhřívání předních sedaček. Kč
Cena testované sestavy 3 776 319 Kč
Výbava testované sestavy Multifunkční volant v kombinaci dřevo/kůže (+19.730 Kč), sada Connectivity comfort (+7956 Kč), sada Remote parking (+116.154 Kč), sada ochrany proti slunci (+31.505 Kč), sada Air balance (+11.775 Kč), sada Exclusive (+203.667 Kč), přední světlomety LED Multibeam (+53.462 Kč), paměťová sada pro přední sedadla (+23.867 Kč), sada komfortního vyhřívání (+16.866 Kč), zásuvka 230 V pro zadní sedačky (+3819 Kč), elektricky nastavitelné zadní sedačky (+49.644 Kč), sada jízdních asistentů Plus (+73.193 Kč), vak na lyže (+9865 Kč), vyhřívané a ventilované přední sedačky (+22.436 Kč), vyhřívané a ventilované zadní sedačky (+35.483 Kč), panoramatické a elektricky ovládané střešní okno (+46.143 Kč), sada komfortních předních sedaček (+54.099 Kč), head-up displej (+37.233 Kč), automatická klimatizace s regulací pro zadní sedačky (+36.278 Kč), audio Burmester (+35.005 Kč), ostřikovače v lištách stěračů (12.411 Kč), elektrické dovírání dveří (+18.776 Kč), ambientní osvětlení interiéru (+12.729 Kč), digitální klíč k vozu do smartphonu (+5728 Kč), bezdrátové dobíjení pro zadní cestující (+8910 Kč), linie AMG (+173.030 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2925
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 250 / 3600
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 700 / 1200 - 3200
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 250
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 5.2
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 6.8 / 4.8 / 5.6
Emise CO2: 147
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 510 / 0
Objem nádrže (l): 70
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2060 / 700
Rozměr pneu: 245/45 R19, 275/40 R19
Mercedes-Benz S 400 d 4Matic
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 5141
b) šířka (mm): 1905
c) výška (mm): 1495
d) rozvor (mm): 3035
e) rozchod vpředu (mm): 1630
f) rozchod vzadu (mm): 1643
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 830 / 1160
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 540 / 890
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1050
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 940
k) šířka vpředu (mm): 1540
l) šířka vzadu (mm): 1550
délka sedáku vpředu (mm): 560
délka sedáku vzadu (mm): 510
výška opěradla vpředu (mm): 610
výška opěradla vzadu (mm): 630
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
9. 1. 2018 06:03
Libi se mi
Libi se mi, jak (aspon podle me) jde charakteristika toho motoru k duhu tech vlastnosti kterymi je mercedes znam, tedy kultivovanosti a tou diskretnosti projevu sily, vse navic korunovano rozumnou spotrebou. Proste, prijde mi, ze ten motor v sobe snoubi vse, cim se ta znacka prezentuje, to ze svymi vlastnostmi, odpovida zamereni znacky a ovekavani klientely.
Otazkou je, co je to ta modularita, jestli jde o "unisex" zaklad z duvodu jeho sirsiho modelovaho vyuziti, nebo o snahu v ramci nej dodahnout sirsiho pojeti jizdni charakteristiky.
Jakoby snaha oslovit co nejsirsi zakaznictvo, byla nasledovana snahou podchytit svoji nabidkou, veskere mozne chute oblibence te ci one znacky, zkratka aby neprisel zkratka. A tak nedilnou soucasti znacek, jsou dneska dve zakladni vetve, sportovni a ta komfortni, pricemz mam pocit, jakoby slo spis o modu, se hlasit ke sportovnosti nez o opravdovou radost, kdy za komfortni ocekavani, jako by se mel clovek dneska pomalu stydet. A v teto souvislosti, jakoby si mnohe znacky zakladaly spis na tom rici "Vsak mi taky dokazeme byt sportovni" trochu se distancujic od "Vzdycky jsme si hlavne zakladali na komfortu".
Jako kdyz nekdo, kdo se stydi za komfort, si koupi mercedes v AMG provedeni, protoze by se stydel mit "jen" treba Jaguara, jakozto, mozna, v soucasnosti se ke sportovnosti nejvice otevrene hlasici znacky, kdy ssmozrejme, ze kompromis mezi premiovosti a dravosti, ne az tak splnuje.
Z toho pohledu se mi jako nejvyvazenejsi co do celkove funkcnosti, jevi BMW 5, ktere v sobe zdarile vyvazilo naroky na komfort a ridicskou vasen, kdy druhe jmenovane, jakoby nabizelo v zaloze, ke ktere lze kdykoli sahnout k jakozto, skoro bych rekl vice plnohodnotnemu nez jen dostacujicimu odkazu, aniz by cloveku nedavalo zjevne najevo svou uroven komfortu. A vlastne i co se tyce vzhledu, neni na tom petka vubec spatne, je dle meho proporcne subtilnejsi a hezci nez predchozi generace. Nevyvolava ve mne takove vykyvy jako treba Audi A5 s tim svym sokolim cumakem jinak vcelku hezke karoserie, ten ohyb alá "splav", se mi jak sam o sobe moc nezda tak i mi moc nesedi jako k celku. I predni svetla mi prijdou rozpacita, jakoby jejich vysledna podoba zaostala za moznostmi karoserie jak je do ni zakomponovat a tak i moc dobre nevypovidala o schopnostech toho, kdo je navrhl. Jakoby tvar byl az moc dan aerodybamickym tunelem, jinak si totiz neumim vysvetlit opodstatneni toho "sokoliho cumaku", kdy se mi nechce verit, ze ta, ehm "trochu", ehm "serednost" je vlastne jen "designovym vystrelkem", co do prakticke funkcnosti, nijak "nucene" neopodstanenym a tedy necim co s klidem na srdci ani nemuselo byt. Neni um udelat ultimatne krasne auto, bez ohledu treba na koeficient odporu vzduchu, a naopak ultimatne funkcni auto, bez ohledu na jeho krasu. Uvidime jak na tom bude A7 ktera vypada nadejne, kdy pak se mi jeste libi Q8, u niz se s tou, pro Audi trochu "kritickou oblasti" mezi kapotazi a maskou, pro me zatim vyporadali nejlepe. A snad i ta svetla na prvni dobrou doznala hezciho tvaru, kdy obecne mi prijdou jakoby byly obetnimi beranky, vysledkem uz nezvrazneho procesu, kterezto jsou predefinovavany "tak nejak podobou predku, ktera snad uz zacina buhvi kde", neb neni mozne jak kolikrat mnoha predni svetla vypadaji, kdy bud nekdy samy o sobe "tristi jakysi tvaroproud", nebo jsou i na nej az prilis vazani co do masky viz Kia Optima, coz jde ovsem udelat i lepe viz Arteon krom te jeho listy. Nevim, kdyby A5 nevypadala jako celek tak hezky, nic nereknu, ale takhle, "ten z niceho nic sesup na hrane" s ta predni svetla, to se proste nepovedlo, proste ne...
Avatar - Aoyagi
26. 9. 2017 10:14
Re: Chrocht
No tak to se dostáváme zpátky k těm tolerancím :-) . Někomu diesel vadí méně... A další věc je, že některé benzínové přímovstřiky hnusně zasmrdí tím prvním výfukem hned po nastartování. Něco jako nové S400d je asi schopné ve volnoběhu odfiltrovat skoro veškerou síru a jiné naftové smrady, ale nepředpokládám, že to bude za 50k km stejné, nemluvě o regeneraci filtru. A co se týká zvukového projevu, je celkem zřetelně dieselový (tj. chrochtavý), ač samozřejmě značně tlumený. Tedy pokud nenastala nějaká revoluce a zvuk je naprosto odlišný od 350 d a všech ostatních dieselů...
Avatar - tedwine
25. 9. 2017 22:49
Re: Chrocht
Ano, v zachvatu nemohucnosti si odprezentoval tezu, obvinil, odsudil ma a teraz uz len cakam na popravu. :-) :-) Mozno to nebolo 15 min, ale podobnu scenu som obsolvoval aj s V8 a minimalne podla cuchu toho smradu pri 400d bolo menej-nieco samozrejme v ovzdusi bolo, vyslovene smrad by som to nenazval. Pointa je v tom ze ten benzinak bol na tom o nieco horsie.
Avatar - Aoyagi
25. 9. 2017 17:08
Re: Chrocht
Je srandovní, když se mě někdo zeptá "Co ti je tazke pochopit z toho co som napisal?" a přitom sám patrně nechápe, co jsem napsal já >:D . Ale když to potřebuješ polopatě: můj předchozí příspěvek byl sarkastické vyjádření skepse. Neboli tě obviňuji ze lhaní. Být 15 minut v jakékoli uzavřené garáži u nastartovaného auta se spalovacím motorem, tak není možné, aby to nesmrdělo, ať už je to sazomet, nebo benzín. Rozdíl je ale v tom, že rakovinomet smrdí prakticky všem kromě těch, co už jsou na to zvyklí, zatímco benzín (pokud je samozřejmě technicky v pořádky) nemálo lidem voní. Ale být několik minut v benzínovém oparu není nic příjemného (o sazích z nafty nemluvě). Takže nelži, chlapečku :-)
Avatar - Aoyagi
25. 9. 2017 16:46
Re: Chrocht
...z čeho prosím? Já tu nejsem ten, kdo si potřebuje obhajovat svůj chrochták pohádkami o "moderní technice", aby ušetřil pár korun na pohonných hmotách.